Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Artefacten van scheepswrakken Javazee naar Nederland overgebracht

Vier voorwerpen, zogenoemde ‘artefacten’, afkomstig van wraklocaties van Nederlandse schepen in de Javazee, zijn naar Nederland overgebracht. Het gaat om een granaathuls en afsluiter van Hr.Ms. Kortenaer en een granaathuls en wijnfles van Hr.Ms. Java.

Artefacten

In 2016 constateerde een door het Karel Doorman Fonds geïnitieerde expeditie dat de wrakken van de twee lichte kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java, en ook de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer grotendeels verdwenen waren van de plek waar de schepen op 27 februari 1942 tot zinken waren gebracht. Tijdens deze expeditie zijn de artefacten, die dus nu in Nederland zijn, geborgen.

Granaathuls van Hr.Ms. Kortenaer. Beeld: © RCE

Tentoonstelling

Nederland en Indonesië zijn onlangs overeengekomen dat de objecten tentoongesteld gaan worden in het Marinemuseum in Den Helder. Voordat ze naar het museum gaan, zijn de objecten op 26 februari eenmalig te zien tijdens de herdenking van de Slag in de Javazee in Den Haag, in aanwezigheid van nabestaanden. Zij zijn vandaag over deze ontwikkeling geïnformeerd.

De wijnfles van de Hr.Ms. Java. Beeld: © RCE

Slag in de Javazee

Tijdens de Slag in de Javazee lieten 915 bemanningsleden van de drie Nederlandse schepen het leven. Ook andere schepen van de ABDA-vloot (Amerikaans, Britse, Nederlandse en Australische geallieerde vloot) gingen ten onder en verscheidene daarvan bleken uiteindelijk ook niet meer op de plek te liggen waar ze tot zinken zijn gebracht. Een gezamenlijk Nederlands-Indonesisch onderzoek wees uit dat de Nederlandse wrakken illegaal zijn geborgen, voor de waarde van het ijzer en staal. De wraklocaties zijn nu door de Indonesische regering beschermd, zodat zij bewaard blijven als herinneringsplek.

Granaathuls. Beeld: © RCE

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Publicatiedatum: 02/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.