Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuw monument voor resten verdwenen begraafplaatsen

Op donderdag 3 maart 2022 om 15.00 uur onthult Ivar Manuel, portefeuillehouder Bouwen en Wonen van stadsdeel Oost, een monument voor de resten van verdwenen begraafplaatsen die zijn herbegraven op De Nieuwe Ooster. Het beeld is van de hand van beeldend kunstenaar Mies Wubs, die het aan de begraafplaats schonk.

Overal waar mensen leven, is ook de dood. Vanaf de middeleeuwen zijn in Amsterdam tientallen dodenakkers ontstaan en weer verdwenen. Tijdens bouw- en graafwerkzaamheden worden regelmatig botresten gevonden, vaak bij oude kerken of kloosters, soms op onverwachte locaties. De stadsarcheologen van Amsterdam doen regelmatig onderzoek op deze voormalige begraafplaatsen. Nu en dan wordt ervoor gekozen de resten te laten rusten, vaker worden ze herbegraven. Daarna gaat het werk door en ontwikkelt de stad zich verder.

In 1860 werd net buiten de Muiderpoort de Oosterbegraafplaats aangelegd, op de plek waar nu het Oosterpark ligt. Ruim 100.000 Amsterdammers vonden hier hun laatste rustplaats. Na 34 jaar was de begraafplaats al vol en in 1894 werd de Nieuwe Oosterbegraafplaats geopend in de naastgelegen buurtgemeente Watergraafsmeer. In 1955 verscheen in alle Amsterdamse kranten een kennisgeving dat de oude Ooster geruimd moest worden.

Constance van der Linden, oprichter van ‘Tot op het bot’, aan het werk. Foto: Monumenten en Archeologie, Gemeente Amsterdam.

In 2017 werden bij werkzaamheden aan de rand van het Oosterpark botresten gevonden. De ruiming in 1956 bleek niet volledig te zijn uitgevoerd. De stadsarcheologen hebben de skeletresten in kaart gebracht, geborgen en onderzocht. Daarna zijn ze op De Nieuwe Ooster herbegraven.

Nu de stad veel bouwt ligt het voor de hand dat meer resten worden gevonden en heeft stadsdeel Oost een locatie aangewezen om deze te herbegraven. Het beeld dat deze plek markeert draagt de naam ‘Oneindigheid’ en is van de hand van beeldend kunstenaar Mies Wubs, die het aan de begraafplaats schonk. Haar inspiratiebron is het dagelijks leven, in dit geval het overlijden van een goede vriend.

Bron: Monumenten en Archeologie, Gemeente Amsterdam

Publicatiedatum: 03/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.