Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Architect Van Loghem krijgt eigen boek

Binnenkort is het honderd jaar geleden dat de architect Ir J.B. van Loghem Tuinwijk Zuid in Haarlem bouwde. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt bij de Nieuwe Tuinwijkpers de monografie J.B. van Loghem, architect van een optimistische generatie. Dit standaardwerk is gebaseerd op het nooit als handelseditie verschenen proefschrift van Rudolphine Eggink uit 1998 en door de auteur volledig bijgewerkt tot de huidige dag, inclusief nieuwe inzichten, ontdekkingen en extra voorzien van nieuwe foto’s.

Over de architect Van Loghem is nog steeds weinig bekend. Een niet onbelangrijke reden voor die onbekendheid is ongetwijfeld dat zijn bijzondere werk voor een groot deel is te vinden op slechts twee plekken: het Noord-Hollandse Haarlem en het Siberische Kemerovo. Maar zijn invloed is veel groter geweest dan te zien is in zijn werken. Zijn niet aflatende pleidooien voor betere woonomstandigheden klinken ook heden ten dage nog duidelijk na. Goed wonen mocht geen voorrecht voor de rijken zijn. Van Loghem liet zien dat comfortabel wonen ook mogelijk is in huizen die voor zeer kleine budgetten kunnen worden neergezet.

Tuinwijk Zuid. Foto: H.P.Föllmi.

Meteen al aan het begin van zijn carrière ontmoette Van Loghem zijn grote voorbeeld Berlage en wist dat de toekomst aan het socialisme was. Na de eerste luxe villawijk bouwde hij woonwijken voor middenstanders, ambtenaren en arbeiders en experimenteerde volop met nieuwe bouwmaterialen om goed wonen voor iedereen bereikbaar te maken. In 1926 trok hij de uiterste consequentie en vertrok naar de jonge Sovjetstaat om mee te helpen de idealen te verwezenlijken. Maar na de dood van Lenin viel de belangrijkste steun voor de idealisten uit het buitenland weg en Stalin maakte ze het steeds moeilijker. Gedesillusioneerd keerde ook Van Loghem terug naar Nederland en vestigde zich in Rotterdam.

Tuinwijk Zuid. Foto: H.P.Föllmi.

Maar zijn communistische sympathieën deden zijn verdere loopbaan geen goed. Desondanks zag hij kans via zijn artikelen en lezingen één van de voormannen van het Nieuwe Bouwen te worden. Daardoor is het hoog tijd deze in vakkringen zeer invloedrijke architect de eer te geven die hem toekomt. Dit vakkundig geschreven en prachtig uitgevoerde boek doet hem die aan.

Gevelstenen in Tuinwijk Zuid. Foto: H.P.Föllmi.

Het boek verschijnt 22 mei 2022, tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het ABC Architectuur Centrum in Haarlem.

Het boek is gebonden met stofomslag, heeft een omvang van 400 pagina’s en de verkoopprijs bedraagt € 55,-. Het is vanaf 22 mei verkrijgbaar bij het ABC en via de website van de uitgever https://erfgoedhanvanloghem.nl/ alsmede via de lokale boekhandels in Haarlem en omgeving.

Bron: Stichting Erfgoed J.B. van Loghem

Publicatiedatum: 23/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.