Specerijen waren in die tijd erg duur en alleen rijke Nederlanders gebruikten ze. Na de oprichting van de VOC in 1602, worden specerijen fors goedkoper en erg populair, waardoor het gebruik veranderde van medicinale toepassing naar smaakmakers.
Het museum laat u niet alleen kruiden en specerijen zien en ruiken, maar toont ook de toepassingen in het dagelijks gebruik. Speciale aandacht is er voor Rembert Dodoens, vooral bekend geworden onder zijn Latijnse naam Rembertus Dodonaeus. Hij, arts uit de Zuidelijke Nederlanden, beschrijft in een in 1554 uitgekomen boek 1340 kruiden, waarvan 600 niet eerder benoemde.
Voorbeelden van kruiden kunt u zien in de bakken op het voorplein en in de Kloostertuin naast het museum. Museum Sow to Grow voegt hiermee een extra dimensie toe aan het museum. Voor kinderen zijn er actieve belevingen in de laboratoriumzaal en de zaad klaarmakerij.
Op de zaterdagen 28 mei, 25 juni en 23 juli zijn er, op het voorplein, in quizvorm proeverijen op het voorplein met smaakvolle vers ontkiemende zaden, ook wel cressen genoemd. Eind augustus is de afsluiting van de tentoonstelling met de uitslag van de wedstrijd kruidkoek bakken, waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Hierover later meer.
Over Sow to Grow
Interactief museum Sow to Grow toont inzicht in de belangrijke rol van plantenveredeling op de verbetering van de wereldvoedselsituatie, gezondheid en het welbevinden van de mensheid nu en in de toekomst en voegt hiermee een extradimensie toe aan het museum. Het bevindt zich in de Westerstraat 111 in Enkhuizen en is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling Van Cruydeboeck tot Kookboek duurt tot en met 28 augustus 2022. Houders van de Museumkaart hebben vrije toegang.
Kijk voor meer informatie op de website van museum Sow to Grow.
Bron: Sow to Grow
Publicatiedatum: 24/05/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.