Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Archeoglossy SCHATRIJK editie Texel

SCHATRIJK is een magazine van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland over de archeologie in een van tien provinciale archeologiegebieden van de provincie. Vandaag reikt Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Cultuur van provincie Noord-Holland, het eerste exemplaar van SCHATRIJK Texel uit aan Remko van de Belt, wethouder van de gemeente Texel.

Iedere editie van SCHATRIJK toont een selectie van de mooiste vondsten uit één van de tien archeologiegebieden. Daarnaast staat het boekwerk vol inhoudelijke artikelen en interviews met betrokkenen. De glossy geeft een overzicht van de kenmerken, verscheidenheid en rijkdom van de archeologie per regio, en dient als inspiratiebron voor ontwikkelaars, ondernemers, beleidsmakers, en organisaties op het gebied van erfgoed, toerisme en recreatie.

SCHATRIJK Texel belicht de bijzondere archeologie van het eiland Texel op aansprekende en inspirerende wijze. Eerder verschenen edities over het Oer-IJ, West-Friesland, de Gooi- en Vechtstreek, het Noordelijk en Zuidelijk Duingebied, Waterland en Wieringen. Deze edities kun je hier downloaden.

SCHATRIJK Texel

In de jaren ’70 kwam bij Den Burg een indrukwekkende archeologische vindplaats aan het licht: sporen die laten zien dat in de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd tot in de late middeleeuwen hier werd geakkerd, gewoond en begraven. Nu weten we dat heel Texel vanaf de prehistorie werd bewoond– en hoe. De mens heeft het reliëfrijke landschap naar eigen hand gezet. Gemeente Texel ís het archeologiegebied. Bijzondere vondsten en vindplaatsen worden uitgelicht in deze editie van SCHATRIJK.

Bron: Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland

Publicatiedatum: 20/12/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.