Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amsterdamse straten krijgen een gezicht

Wie zijn toch die historische figuren achter de straatnamen in de hoofdstad? Het project 'Geef straten een gezicht' haalt straten uit de anonimiteit en verbindt de buurt door het ophangen van panelen met portretfoto's en achtergrondinformatie. Ook is er sinds kort een website online, waarop informatie te vinden is over de herkomst van Amsterdamse straatnamen.

Veel Amsterdamse straten dragen de namen van bekende Nederlanders. Van wetenschappers, kunstenaars, sporthelden, politici, militairen en verzetsstrijders. Maar hoeveel mensen weten tegenwoordig nog wie Wigbolt Ripperda was of wat Suze Groeneweg voor vrouwen in de politiek heeft betekend? Het project ‘Geef straten een gezicht’ wil daar verandering in brengen. Door panelen met portretfoto’s en achtergrondinformatie in de betreffende straten op te hangen, worden de grootheden van weleer uit de vergetelheid getrokken.

Het project is een initiatief van Paul Fennis, die er al ruim acht jaar mee bezig is. In de stadsdelen West, Zuid en Nieuw-West hangen inmiddels al bijna driehonderd panelen. Daar komt binnenkort Amsterdam-Oost bij, waar veel straten naar wetenschappers vernoemd zijn. Hiervoor heeft het plan vorig jaar een bedrag van Oost Begroot in de wacht gesleept. In negen verschillende straten komt een paneel te hangen met een portret van en informatie over de wetenschapper waarnaar de straat is vernoemd.

De nieuwe website van ‘Geef straten een gezicht’.

Het project haalt straten uit de anonimiteit, verbindt de buurt en verrijkt haar met een historische kennis. De panelen zijn leerzaam voor jong en oud en ideaal voor het organiseren van schoolexcursies of speurtochten. Sinds 23 maart is ook de bijbehorende website Geef straten een gezicht in de lucht. Hier zijn alle panelen en staanders met informatie vanuit huis te bekijken. Op de website kun je inzoomen op een bepaalde locatie of zoeken op de naam van een persoon.

Houd vooral de Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de voortgang van het project!

Bron: Geef straten een gezicht

Publicatiedatum: 26/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.