Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De verzetsstrijders van het Zaanse Gouwpark

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de Zaandamse nieuwbouwwijk Gouwpark. De acht straten in deze naast het Zaans Medisch Centrum gelegen buurt worden vernoemd naar evenveel Zaandamse verzetsstrijders. Ter gelegenheid daarvan presenteren de Contactgroep Verzetsgepensioneerden 1940-1945 Zaanstreek-Waterland en het Zaans Verzet een boekje, bestemd voor de nieuwe bewoners van Gouwpark.

De publicatie De verzetsstrijders van Gouwpark (44 pagina’s) is gewijd aan zowel het Zaanse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als aan de acht Zaandammers die door middel van straatnamen in Gouwpark worden herdacht. Het betreft Gerhardus Docter, Albert Huisman, Machiel van Marle, Pieter Adrianus Smit, Josephus Swolfs, Cornelis van Vugt, Jacob Willemszoon en Cornelis Zwart. Geen van hen overleefde de oorlog. In het boekje worden ze geportretteerd, in tekst en beeld.

De verzetsstrijders van Gouwpark is geschreven door Sjef Swolfs en Erik Schaap. Burgemeester Jan Hamming nam het voorwoord voor zijn rekening en de Zaanse kunstenares Barbara van Marle verlevendigde de publicatie met een toepasselijk grafisch werk. De uitgave werd financieel mogelijk gemaakt door de bouwers van Gouwpark, Rotary Zaandam, het 4 en 5 Meicomité Zaanstad, BAB en de gemeente Zaanstad.

Omslag van het boek De verzetsstrijders van Gouwpark.

De komende jaren wordt Gouwpark in etappes opgeleverd. De 250 huishoudens die er hun intrek nemen, krijgen -tegelijk met hun huissleutels- De verzetsstrijders van Gouwpark overhandigd.

Andere belangstellenden kunnen het boekje bestellen door overmaking van €10,- per exemplaar naar bankrekening NL34 ASNB 0708 0043 26 ten name van Erik Schaap (onder vermelding van ‘Gouwpark’ en het adres waar het boekje heen moet). De opbrengst komt ten goede aan de Werkgroep Struikelstenen Zaanstad.

Bron: Eric Schaap (schaapschrijft.nl)

Publicatiedatum: 25/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.