Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog

Rondom het herdenken en vieren van 76 jaar vrijheid in Nederland organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen een digitale tentoonstelling getiteld 'Het archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog'. Vanaf 31 maart zijn er verschillende artikelen en video's te vinden op de archiefwebsite en social media. Daarnaast wordt een serie artikelen in lokale kranten geplaatst.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende verhalen waarin, aan de hand van archiefstukken, thema’s uit de Tweede Wereldoorlog worden toegelicht: collaboratie, dagelijks leven en verzet. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen bewaart en beheert verschillende soorten archief, bijvoorbeeld gemeentelijke-, kerkelijke- en verenigingsarchieven. In al deze archieven is informatie te vinden uit de periode 1940-1945. Denk aan brieven die een jongen aan zijn ouders schreef vanuit Duitsland, waar hij verplicht moest werken, notulen van verenigingen, waarin duidelijk wordt welke praktische problemen de verduisteringsplicht opleverde, en affiches met maatregelen tegen Joodse mensen.

Alle stukjes informatie bij elkaar vertellen een deel van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten uit deze verschillende soorten archieven wordt dit verhaal digitaal toegankelijk gemaakt met tekst en beeld. Daarnaast zal er vanaf 31 maart iedere week een korte video online komen waarin medewerkers van het archief aan de hand van de drie thema’s en een verscheidenheid aan archiefstukken een beeld schetsen van het dagelijks leven in de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Krantafdruk met illustratie “Oorlog of Vrede”. Collectie RHC Vecht en Venen.

Verhalen blijven toegankelijk

RHC Vecht en Venen vindt het belangrijk dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog ook aan toekomstige generaties doorverteld worden, zodat het verhaal levend blijft. Herdenken kan niet zonder herinneren. Daarvoor is het nodig dat informatie over gebeurtenissen niet alleen veilig wordt gesteld, maar ook dat de verhalen op een toegankelijke manier worden verteld.

Natuurlijk had het archief graag een echte tentoonstelling gemaakt, helaas is dit door het coronavirus nog niet mogelijk. Daarom is er gekozen voor een digitale variant. Daarnaast is het archief een samenwerking aangegaan met verschillende lokale kranten, zodat zoveel mogelijk mensen bereikt kunnen worden met deze belangrijke boodschap.

De aankondiging van de digitale tentoonstelling. Beeld: RHC Vecht en Venen.

Digitaal te bekijken

De tentoonstelling ‘Het archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog’ zal vanaf 31 maart in zijn geheel te lezen zijn op de website van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, onder het kopje tentoonstellingen. Ook verschijnen vanaf 31 maart verschillende artikelen in lokale kranten.

De video’s zullen niet alleen op de website, maar ook op Instagram, Twitter, Facebook en het YouTube-kanaal van het archief te zien zijn. Zowel de digitale tentoonstelling als de video’s blijven online staan. Volg de social media kanalen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over de tentoonstelling.

Bron: RHC Vecht en Venen

Publicatiedatum: 27/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.