Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amsterdamse School in Japan

Museum Het Schip zit tijdens de lockdown niet stil. De afgelopen tijd is een reizende expositie over de Amsterdamse School ontwikkeld die overal getoond kan worden. De expositie zal in ieder geval in Japan en Duitsland te zien zijn. Ook kun je vanuit huis duiken in het erfgoed van de Amsterdamse School, door middel van lezingen, rondleidingen en workshops.

Niet alleen bij Museum Het Schip is een expositie over Bruno Taut, ook in Japan wordt aandacht aan deze architect besteed. Op 5 januari is een tentoonstelling over Taut geopend in het Gunma Prefectural Museum in Takasaki. Dit museum ligt nabij de woonplek waar Taut verbleef toen hij in 1933 vluchtte voor het opkomend nazisme.

Het Gunma Museum bezit een prachtige collectie toegepaste kunst-voorwerpen die door Taut zijn ontworpen. Taut liet deze voorwerpen uitvoeren door lokale ambachtslieden. Ze werden vervolgens verkocht in een sjieke designwinkel in het centrum van Tokio. Enkele van deze collectiestukken zijn nog steeds in de Taut-expositie bij Museum Het Schip te zien omdat ze vanwege de lockdown niet terug konden naar Japan. Het betreft onder andere het bijzondere van bamboe gevlochten broodmandje.

Gunma Prefectural Museum of History. Foto: あばさー (Abasaa), publiek domein.

Reizende expositie

Het Gunma Museum besteedt tevens aandacht aan Museum Het Schip en de relatie met Taut en de Amsterdamse School. Een deel van de reizende expositie van Museum Het Schip is hiervoor opgenomen in de opstelling. Ook de film die Museum Het Schip maakte over de beroemde Japanse architect Kengo Kuma en zijn relatie met Bruno Taut, is daar nu te zien. Kuma is enorm geliefd in Japan, maar weinig mensen kennen zijn verhaal over hoe Taut hem als kind al geïnspireerd heeft.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kon de opening van de expositie, door de Nederlandse ambassadeur in Japan namens Museum Het Schip, helaas niet doorgaan. Maar net als bij Museum Het Schip worden alternatieve manieren gezocht om de expositie toch te tonen. Op dit moment wordt onderzocht hoe de geplande lezing van Museum Het Schip en een gezamenlijk seminar alsnog kunnen plaatsvinden. Vanuit de samenwerking zien wij dit als een uitdaging binnen de context van een bruisende toekomst.

De reizende expositie van Museum Het Schip in Japan. Foto: Museum Het Schip.

Thuismuseum

Nu Museum Het Schip tijdelijk gesloten is, kunt u thuis toch genoeg doen en beleven. Volg bijvoorbeeld een online workshop batikken of haak aan bij één van de online lezingen van de curator over architect Bruno Taut. Deze vinden elke donderdag van 14.15 tot 15.00 uur plaats via Zoom.

Benieuwd naar de tentoonstelling over Bruno Taut? Boek dan een digitale privérondleiding door Museum Het Schip. Of bekijk een aflevering van Thuismuseum, waarin Hanna namens My Daily Shot of Culture duikt in het boeiende erfgoed van de Amsterdamse School:

Bron: Museum Het Schip

Publicatiedatum: 23/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.