Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amsterdams straatleven anno 1922, maar dan in kleur

Een eeuw terugreizen in de tijd, dat kan met bewerkte en ingekleurde filmpjes die op YouTube zijn te zien.

Ze zijn bewerkt door de Russische ‘Youtuber’ Denis Shiryaev, die al eerder oude beelden van New York kleur mee gaf. Dat filmpje is inmiddels al bijna 5 miljoen bekeken. Ook zijn filmpjes van Parijs en Moskou zijn populair. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kleuren er niet vanaf spatten, maar ze zijn minder schokkerig dan het origineel. Dat komt omdat het aantal frames is opgekrikt van 20 naar 60 beelden per seconde.

De Volkskrant benaderde Shiryaev met de vraag of hij filmbeelden van Amsterdam uit 1922 kon bewerken. Dat wilde hij best. Hij deed er vier dagen over.

Beelden uit de ingekleurde film uit 1922.

In het filmpje zien we mensen op de markt, die tamelijk opgewonden naar de cameraman turen. Zo’n filmcamera was een heus spektakel in die tijd. Het filmpje, zo meldt de Volkskrant, is destijds gemaakt in opdracht van de Passage Bioscoop, bij wijze van reclamestunt. Wilde je jezelf op film terug zien, dan moest je wel naar de Passage Bioscoop.

We zien stelletjes die uitgelaten bij een draaiorgel dansen. Alle mannen (en jongens) droegen een pet in die dagen, meisjes en vrouwen droegen vaak een schort. We zien beelden uit de Jordaan, we zien fietsers met een mand voorop en we zien bakfietsen en straten vol fietsers; de auto beheerste het straatbeeld nog nauwelijks.

Ook horen we paarden hinniken, want die speelden toen nog een rol in het stadsvervoer. En de Passagebioscoop bood haar bezoekers een buitengewoon feestprogramma aan, ‘vanwege verandering van directie.’ Het doet ons extra snakken naar het moment dat de cinema’s hun deuren weer mogen open gooien.

Een uitgebreid artikel over het bewerkte, bijna tien minuten durende Amsterdamse filmpje uit 1922 is hier te vinden.

Tekst: Arnoud van Soest
Beeld:
Denis Shiryaev

Publicatiedatum: 25/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.