Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Alle lichten uit voor de Landschapstriënnale

In het Waddengebied gaan vanavond tussen 21:30-22:00 alle lichten uit. Dit is de aftrap van de evenementenmaand van de Landschapstriënnale 2023: Sterren op ’t Wad. Met het uitdoen van de lichten wordt aandacht gevraagd voor het belang van donkerte. Doe jij ook mee?

Om zoveel mogelijk lichten uit te doen, werken gemeentes en regio’s samen met de Landschapstriënnale en Visit Wadden. Samen roepen we iedereen op om de lichten uit te doen op vrijdag 1 september 2023 tussen 21.30-22.00 uur

Dus zet buiten en binnen de lichten uit bij jouw thuis zijn en zorg er op je werk voor dat de lichten in kantoren en de gevelverlichting voor reclame doven op 1 september. Vergeet niet lekker buiten te zitten, te genieten van de rust en de donkerte van de Wadden te ervaren.

Waarom de Landschapstriënnale en Visit Wadden deze actie organiseren?

  • ‘Omdat iedereen het recht heeft om de sterren te zien bij een hemel zonder lichtvervuiling’, aldus Kathleen Ferrier, voorzitter van UNESCO Nederland.
  • Omdat kunstmatig licht het leven van dieren en planten ernstig verstoren.
  • De biologische klok van de mens heeft licht en donker nodig, de regelmatige aanwezigheid van donkerte is erg belangrijk voor een gezonde klok.
  • Het is van grote cultuurhistorische waarde. Vroeger speelde de sterrenhemel een grote rol bij het leven van mensen: bij het bepalen van de seizoenen, bij de navigatie, in de verhalen die men elkaar vertelde en zelfs bij het voorspellen van de toekomst.

 

Kijk voor de uitgebreide verhalen van wetenschappers over het belang van donkerte op deze website.

Bron: Visit Wadden
Omslagfoto: Sam via Unsplash

Publicatiedatum: 01/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.