Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Aan tafel in Museum Kennemerland

Museum Kennemerland is op zoek naar inwoners, zo divers mogelijk, van de regio IJmond die willen vertellen over eten en eetgewoontes, vroeger en nu. De verhalen zijn bedoeld voor de eerstvolgende tentoonstelling die half juni gepland is. Onder de werktitel ‘Aan Tafel’ schetsen we de ontwikkeling van de tafelcultuur/eetcultuur door de eeuwen heen, in het algemeen maar ook toegespitst op de regio Kennemerland.

Wat werd er vroeger gegeten? Zijn er specifieke gerechten die alleen in Noord-Holland of in de regio gegeten werden? Was er een verschil in wat er op tafel kwam bij arme en rijke gezinnen? Hoe werd de tafel gedekt, wat is er in de loop der tijd veranderd aan het ‘tafelen’ en onze eetgewoontes?

Objecten uit de eigen collectie van het museum worden tentoongesteld, maar de verhalen en gewoontes over het tafelen thuis horen we graag van u. Zijn er gelegenheden, bijvoorbeeld het huwelijk, feestdagen zoals Kerstmis en Pasen waarbij speciale gerechten geserveerd werden? Of mocht u op uw verjaardag kiezen wat er gegeten werd? En was er thuis een gerecht dat alleen in het eigen gezin bereid werd, een specialiteit van moeder of oma of een typisch streekgerecht? Was er een zondags servies en hadden de kinderen ieder hun eigen bordje, bestek en beker?

In de negentiende eeuw werd het in de betere kringen mode om gedurende de rouwperiode, thee te drinken uit een zwart servies, naar Engels voorbeeld. Het wordt ‘Basalt Ware’ genoemd. Dit zijn onderdelen van rouwserviezen uit de Collectie Museum Kennemerland.

In de tentoonstelling willen we ook aandacht besteden aan de tijd waarin we nu leven. Door corona zijn we veel meer aan huis gebonden. Het ritueel rondom eten is daarom misschien veel belangrijker geworden. Eten we nu inderdaad anders/lekkerder en is de maaltijd belangrijker geworden in deze rare tijd? Of is het juist nu nog lastiger om alle monden te voeden?

Graag horen we uw bijzondere verhalen. Tijdens een coronaproof interview worden de verhalen opgenomen op band en/of film. Daarvan maken we dan korte versies van ongeveer 5 minuten die in de tentoonstelling te beluisteren/te bekijken zijn. Het hele interview wordt als onderdeel van de Oral History collectie in het museum bewaard.

Tinnen lepel met vierkante steel uit de 17e eeuw. Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk.

Wilt u uw verhaal met ons delen of weet u iemand die dat ook zou willen? Neem dan contact op met Museum Kennemerland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ton van Weel, via agfvanweel@kpnmail.nl of 0620 407 567.

Bron: Museum Kennemerland
Omslagfoto: Drinkschaal op voet van steengoed uit ca. 1375-1399. Bruikleen van Archeologische Werkgroep Beverwijk-Heemskerk.

Publicatiedatum: 20/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.