Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amsterdam Light Festival is terug

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 heeft de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate Light. Varend op of wandelend langs de Amsterdamse grachten kun je genieten van ruim twintig topwerken: publieksfavorieten en de meest bijzondere, inspirerende en populaire lichtkunst van de afgelopen negen edities.

Amsterdam Light Festival is in het afgelopen decennium met 270 kunstwerken, negen tentoonstellingen en ruim zes miljoen bezoekers uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter wereld. Al tien jaar lang verlicht het festival de donkere wintermaanden. Met lichtkunst tegen de achtergrond van fotogeniek Amsterdam verbindt en verrijkt het festival bewoners en bezoekers met deze toegankelijke cultuurvorm.

Foto: Amsterdam Light Festival.

Celebrate Light

Het overkoepelende thema deze winter is Celebrate Light. Dit is niet alleen een verwijzing naar het feestelijke jubileum, maar ook naar het feit dat we het festival weer samen mogen vieren.

Publieksfavorieten en de meest bijzondere, inspirerende en populaire werken van de afgelopen negen edities keren terug in de stad. In het oostelijk deel van het centrum worden ruim twintig werken geplaatst. Een groot deel daarvan werd destijds speciaal gemaakt voor het festival en is daarna in de eigen collectie terechtgekomen. In de afgelopen jaren zijn deze werken over de hele wereld te bewonderen geweest, van Londen en Athene tot Baltimore en Riyad.

Naast de highlights werkt jong en opkomend talent via speciale educatieprogramma’s voor het zevende jaar op rij aan nieuwe lichtkunstprojecten. Studenten van de Breitner Academie maken onder begeleiding van curatoren en technici van het festival een nieuw lichtkunstwerk. Daarnaast volgen zo’n 850 Amsterdamse basisschoolleerlingen workshops en werken ze mee aan een kunstinstallatie over kinderarmoede. Beide kunstwerken vormen onderdeel van de route.

Amsterdam Light Festival, 2012. Foto: Janus van den Eijnden, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Varen en wandelen

Vanwege de coronamaatregelen heeft Amsterdam Light Festival de openingstijden van de tiende editie creatief aangepast. De avonden zijn, in ieder geval voorlopig, geschrapt. De nieuwe openingstijden van het tiende Amsterdam Light Festival zijn 7 tot 9 uur in de ochtend en 15 tot 17 uur in de middag

De route langs de lichtwerken kun je zowel varend als wandelend beleven. Tickets voor de vaar- en wandelbelevingen zijn te bestellen via de website van het festival.

Bron: Amsterdam Light Festival

Publicatiedatum: 05/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.