Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

360-graden tour door het Beleg van Alkmaar

Toch door het Stedelijk Museum Alkmaar wandelen en het Beleg van Alkmaar ervaren, nu het gesloten is? Loop dan mee met de 360-graden tour op zaal! Het is het jaar 1573. De Spanjaarden staan voor de poort! Wat gaat er gebeuren? Beleef het spannende verhaal van zeven weken beleg en de Victorie van Alkmaar.

‘Van Alkmaar de Victorie’ luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. In Stedelijk Museum Alkmaar kunnen bezoekers het zeven weken durende beleg van Alkmaar van dag tot dag meemaken. Sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips?

Plan van het beleg van Alkmaar, augustus en september 1573. Historieprenten van de Provinciale Atlas Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.

Van Alkmaar de Victorie

Na zeven lange weken van ontberingen in de drassige Hollandse grond staakten de Spanjaarden op 8 oktober 1573 definitief hun beleg van Alkmaar. De overwinning gaf de Nederlandse opstandelingen moed; na Alkmaar weerstonden ook andere steden de Spaanse troepen, waaronder een jaar later Leiden. Alkmaars Ontzet luidde een reeks belangrijke historische gebeurtenissen in die uiteindelijk leidden tot het ontstaan van de onafhankelijke Republiek der Verenigde Nederlanden en de bloeiperiode van de Gouden Eeuw.

Loop mee met de 360-graden tour door de tentoonstelling over het Beleg van Alkmaar. Beeld: Stedelijk Museum Alkmaar.

Provinciestad tegenover machtige Spaanse vijand

‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’ brengt de Spaanse belegering in beeld aan de hand van het bewaard gebleven ooggetuigenverslag van stadspensionaris Nanning van Foreest. Bezoekers maken kennis met figuren als geus Jacob, katholieke boer Dirk, protestantse stedeling Cornelia en Spaanse soldaat Juan. Zij maken duidelijk voor welke keuzes en dilemma’s men stond. De bevolking van Alkmaar was niet onverdeeld: sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips? Passages uit het dagboek van Nanning van Foreest, theatrale visualisaties, schilderijen van het beleg, brieven, musketkogels, wapenuitrustingen en artillerie – waaronder een kanon uit ca. 1570 – geven een realistisch beeld van de strijd.

Bekijk via deze link de 360-graden tour door de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Bron: Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 23/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.