Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Ongewenst. De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach

OP 20 mei verschijnt het boek 'Ongewenst. De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach' over de Duitse wielrenner Albert Richter en zijn coach Ernst Berliner, die elk op hun eigen manier slachtoffer werden van het nazi-regime.

‘Albert Richter is een hoogbegaafde sprinter, een getalenteerde renner waarvoor de Duitse wielrensport nu al een eeuwige ereplaats naast zijn succesvolle voorgangers moet inruimen.’ Nog geen twee jaar later probeerde de nationale wielerbond in hetzelfde tijdschrift waarin ze deze lof had toegezwaaid om de wereldkampioen naar de vergetelheid te schrijven: ‘Zijn naam is voor immer uit onze rijen geschrapt.’

Ernst Berliner en Albert Richter. Collectie R. Franz.

Albert Richter en zijn joodse coach Ernst Berliner waren in ongenade gevallen. De beste Duitse baanrenner van de jaren dertig bekocht zijn verzet tegen het Hitler-regime in 1940 met de dood. Zijn wanhopige manager probeerde aan de Holocaust te ontkomen door onder te duiken in Nederland. Jarenlang trok hij met zijn gezin van de ene naar de andere Zaanse schuilplaats, vechtend tegen de wanhoop en onzekerheid.

Albert Richter (op de fiets) na zijn zege bij het WK in Rome, 1932. Naast hem Ernst Berliner. Illustrierter Radrenn-Sport.

Gesprekken met tijdgenoten en een lange zoektocht in de archieven geven zicht op de verstoorde levens van twee geroemde, maar desondanks niet geaccepteerde sportvrienden. In het rijk geïllustreerde Ongewenst. De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach ontrafelen Renate Franz en Erik Schaap de tragische geschiedenis van deze twee onbekende grootheden.

Omslag van het boek ‘Ongewenst. De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach’.

Ongewenst. De wereldkampioen wielrennen en zijn joodse coach (174 pagina’s) verschijnt op 20 mei 2022 bij uitgeverij BraveNewBooks. Als paperback is het boek voor €18,96 te koop.

Bron: Erik Schaap (SchaapSchrijft)

Publicatiedatum: 19/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.