Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

EK Zandsculpturen: Landschap door het oog van de meester

Het thema voor 2021 is gekoppeld aan de landelijke campagne 'Ode aan het Nederlandse Landschap'. Zes zandkunstenaars hebben alle vrijheid om naar eigen inzicht het thema 'Landschap door het oog van de Meester' vorm te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld een beroemd schilderij van een zeventiende-eeuwse meester als uitgangpunt nemen, maar ook een eigen interpretatie geven van een toekomstig Hollands landschap. De wedstrijd zal plaatsvinden van 3 t/m 9 mei en de sculpturen zullen blijven staan tot eind augustus 2021.

Op naar de 10e editie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen!

De zandsculpturen die in oktober 2020 zijn gerealiseerd rond het thema “Zandvoort goes Wild”, zijn op 1 maart 2021 weer weggehaald. Ondanks de pandemie en alle beperkingen die dit met zich mee heeft gebracht, hebben met name bezoekers uit de regio ervan kunnen genieten. Juist ook tijdens de korte periode van sneeuw en ijs waren de zandsculpturen een bezoekje waard. Een laagje sneeuw gaven de sculpturen een haast sprookjesachtige aanblik. Bezoekers waren verbaasd dat ze ondanks het strenge winterweer er nog stonden!

Het zand van de 6 sculpturen is afgevoerd en opgeslagen voor de volgende editie. En alle voorbereidingen daarvoor zijn alweer in volle gang, want van 3 t/m 9 mei 2021 wordt er op verschillende plekken door 6 kunstenaars weer hard gewerkt aan nieuwe zandkunstwerken!

Sculptuur tijdens het Zandsculpturen Festival 2014 in Zandvoort. Foto: PK70, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Thema voor 2021

Het thema voor 2021 is “Landschap door het oog van de Meester” en is gekoppeld aan een landelijke campagne die onder de titel “Ode aan het Nederlandse Landschap” internationaal wordt gevoerd. Deze campagne is geïnitieerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en wordt breed gedragen door veel provincies, onder andere Noord-Holland.

De zandkunstenaars hebben alle vrijheid om naar eigen inzicht het thema “Landschap door het oog van de Meester” vorm te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld een beroemd schilderij van een 17e-eeuwse meester als uitgangpunt nemen, maar ook een eigen interpretatie geven van een toekomstig Hollands landschap.

Zes kunstenaars

Vanwege de huidige reisbeperkingen zijn kunstenaars geselecteerd die woonachtig zijn in Nederland. Vandaar dat er dit jaar 3 Nederlandse kunstenaars deelnemen, 1 kunstenaar met de Belgische nationaliteit en 2 kunstenaars met de Ierse nationaliteit. De World Sand Sculpting Academy WSSA, de organisatie die internationaal het reglement voor kampioenschappen bewaakt, heeft voor deze editie de selectieregels voor deelnemers versoepeld. Officieel mag bij een Europees Kampioenschap het gastland maar 1 vertegenwoordiger uit eigen land laten deelnemen en moeten de overige deelnemers afkomstig zijn uit andere Europese landen.

Zandsculpturen in Zandvoort

Maar omdat iedereen worstelt met de beperkingen rond de pandemie en omdat het Europees Kampioenschap voor de 10e keer in Zandvoort plaatsvindt, Is een uitzondering gemaakt door de WSSA. De wedstrijd zal plaatsvinden van 3 t/m 9 mei en de sculpturen zullen blijven staan tot eind augustus 2021.

Zoals het er nu naar uitziet, is deze 10e editie ook de laatste keer dat de zandsculpturen in Zandvoort zullen verrijzen. Helaas, want het 4-jarige contract dat de WSSA met de gemeente Zandvoort had afgesloten loopt dit jaar ten einde. Er wordt gekeken naar een andere gastgemeente in Nederland en daarbuiten.

Dus de organisatie en de kunstenaars gaan nog één keer genieten van de gastvrijheid en fantastische ondersteuning vanuit de gemeente, ondernemers en de Zandvoortse bevolking. Voor ons is 2021 een “Ode aan Zandvoort”!

Bron: Zandvoorts Museum

Publicatiedatum: 28/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.