Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zijdelmeer: duizend jaar terug in de tijd

Het Zijdelmeer dat vlakbij het gemeentehuis kabbelt is een van de oudste plekken in Uithoorn. Waar nu het meertje ligt, voerde al rond het jaar 1000 een stroompje het water uit het hoger gelegen veen af naar de Amstel. Dat veenstroompje groeide uit tot een meer. De moerassige oever met riet ligt er nu vrijwel net zo bij als vroeger. Het Zijdelmeer is nooit uitgeveend.

Langs het Zijdelmeer loopt de Boterdijk. De naam herinnert aan de tijd dat in deze contreien door de boerinnen boter en kaas werd gemaakt. Dit dorp lag te ver van Amsterdam om melk nog vers naar de hoofdstad te kunnen varen. Dus was het raadzaam er kaas van te bereiden.

Kaas

Deze kaas had zelfs zo’n goede naam dat handelaren tot uit Rotterdam en Gouda naar de kaasmarkt in Uithoorn reisden. Bij het Marktplein, waar de stoomboten aanmeerden, stonden enkele kaaspakhuizen.

De roem van Uithoorn als kaasdorp is volledig verbleekt. Het enige dat nog aan die tijd herinnert is een beeldje van twee kaashandelaren. Dit kunstwerk van Kees Verkade staat op het Marktplein.

Dromen aan het meer

Dromen aan het meer Zo ongeveer midden in Uithoorn ligt het meer al eeuwen het Zijdelmeer. Met rietland. Wie op de Boterdijk staat ziet aan de overzijde van het water het moerasbos de Zijdelse Zomp. Een Zijdelmeer is een plek om bij weg te dromen. Foto: Willem de Vlaming.

Oorspronkelijk stond het Zijdelmeer in open verbinding met de Amstel, maar dat is voltooid verleden tijd. Zelfs van het sluisje tussen het meer en de Amstel valt niets meer terug te vinden. Een deel van het meer is namelijk in de jaren ’60 van de vorige eeuw gedempt voor de bouw van een winkelcentrum, woningen en het gemeentehuis.

Daarmee raakte ook het augurkenbootje definitief  uit beeld. Via de Amstel kwam namelijk in het seizoen een bootje bij de tuinders aan het Zijdelmeer langs om augurken op te halen voor verdere verwerking in een fabriek in de buurt.

Tuin van Bram

De ‘Tuin van Bram de Groote’ is een danig uit de hand gelopen hobby. Bram legde rond zijn woonark aan de Boterdijk een exotische tuin aan. Bram is overleden, de woonark is weg, maar de ‘tuin’ is uitgegroeid tot een bezienswaardigheid. Dankzij een tiental vrijwilligers. Foto: Willem de Vlaming.

Boterdijk

Sluis weg, kaas weg, maar de Boterdijk, de oude verbindingsweg tussen De Kwakel en Uithoorn, ligt er nog als vanouds bij. Met tussen het gemeentehuis en de Elzenlaan een rij knotwilgen. Waar de Boterdijk en de Elzenlaan elkaar ontmoeten, staat een werkschuur voor de vrijwilligers van Landschap Noord-Holland die dit natuurgebied onderhouden. Als zij het drassige land rond het meer niet zo schraal mogelijk houden, zou je hier niet de orchis zien groeien. Of speciale soorten zegge.

Tuin van Bram

Op de hoek van Boterdijk en Elzenlaan  ligt de Tuin van Bram de Groote. Bram liet rond zijn woonboot aan de Boterdijk allerlei uitheemse bomen en planten groeien. Zonen en bekenden namen zaden en stekjes mee uit alle delen van de wereld. Het is een uit hand gelopen liefhebberij die na het overlijden van Bram is overgenomen door vrijwilligers.

Werkschuur Landschap

Werkschuur van Landschap Noord-Holland aan de Elzenlaan. Dit is de thuisbasis van de vrijwilligers die in de Tuin van Bram en rond het Zijdelmeer werken en van de knotgroep die in de wintermaanden tot in de wijde omtrek knotwilgen onder handen nemen.Foto: Willem de Vlaming.

Oude rassen van fruitbomen zijn er te vinden, vlinders en libellen voelen zich helemaal thuis in de bloemrijke tuin. Een imker plaatst hier in de zomer zijn bijenkasten. Voor de padden is er een speciale poel gegraven en iets verderop is een kruidentuin. Honderden belangstellenden brengen jaarlijks een (gratis) bezoekje aan de ‘Tuin van Bram’ (van april t/m september open iedere eerste zondag van de maand van 13 tot 16 uur).

Publicatiedatum: 14/08/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.