Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalenpaviljoen IJmuiden: “De oude vishal was een dorp op zich”

Jacob, Jaap of 'Japie', van der Plas woont nu in Haarlem, maar is geboren in IJmuiden op 23 november 1955. Hij werkte in de vishandel en had zijn eigen visfileerbedrijf, waar hij in 1992 mee moest stoppen.

Japie en de florerende vishandel en horeca

Jacob, Jaap of ‘Japie’, van der Plas woont nu in Haarlem, maar is geboren in IJmuiden op 23 november 1955. Hij werkte in de vishandel en had zijn eigen visfileerbedrijf, waar hij in 1992 mee moest stoppen. Door de visquotering is de omzet in de vishandel teruggevallen; nu is er nog maar dertig procent over van de hoogtijdagen in de jaren vijftig.

Jaap startte zijn eigen bedrijf in 1982 en had vijfentwintig man personeel, allemaal vrouwen. Zijn bedrijf groeide heel erg snel. Iedereen kende Jacob van der Plas onder de naam Japie. Vroeger ging hij wekelijks met zijn facturen naar zijn klanten. Hij incasseerde het geld cash en vrijdag rolde het geld over de toonbank bij de IJmuidense horeca; de dames dansten op de biljarttafels. Kortom, de IJmuidense horeca ontving Japie en zijn personeel met open armen en floreerde door de opbrengsten van de vishandel.

Verhalenpaviljoen IJmuiden.

De oude vishal en roofbouw op de natuur

Een mooie openbare werkplek was de oude vishal, een dorp op zich. Daar werd keihard gewerkt. Er werden zeemansliederen gezongen en abnormaal veel geld verdiend, waaronder ook veel zwart geld. Het geld werd in het Witte Huis, een soort koffiehuis, uitbetaald.

Overigens vindt Japie het goed dat er is ingegrepen in de visvangst; de zee is behoorlijk leeggevist. Vooral sinds de Urkers vanaf de jaren zeventig zijn komen vissen, is er roofbouw op de natuur gepleegd. Vroeger zat de zee vol met allerlei soorten platvis zoals kabeljauw, tong, tarbot, schol. En rondvis zoals wijting, scheelvis en zeewolf. Een vis als de zonnevis is er bijvoorbeeld niet meer. Niemand kent deze vissoort nog.

Publicatiedatum: 29/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.