Herengracht 361, De Sonnenberg

Herengracht 361 en 363 zijn twee 17de-eeuwse huisjes. Dit is al te zien aan de geringe hoogte van de panden en aan de houten onderpuien met puibalk. Het huis van Jan Gerritsz Sonnenbergh heeft boven de puibalk de gevelsteen Sonnenberg met een zon boven een berg.

Book 1 min

Schijn bedriegt

De gevel is een goed voorbeeld van een late trapgevel in een sobere Amsterdamse renaissance. De trapgevel heeft een toppilaster en een hijsluik met twee lichtopeningen. Herengracht 363 heeft zijn 17de-eeuwse uiterlijk verloren, Herengracht 361 niet. Dat is echter schijn, want óók bij Herengracht 361 werd in de 19de eeuw de oorspronkelijke trapgevel vervangen door een sobere lijstgevel (hier met een houten dakvoorschot in de vorm van een klok), maar de renaissance middengevel bleef intact.

Gereconstrueerde trapgevel Herengracht 361. Foto: W. Schoonenberg / Digitaal Grachtenhuis.

Reconstructie

Herengracht 361 is sinds 1960 eigendom van Stadsherstel en is gerestaureerd in 1962. Tijdens deze restauratie werden door Henk Zantkuijl voldoende aanwijzingen gevonden om de trapgevel te kunnen reconstrueren. Maar de kruiskozijnen werden niet teruggebracht en ook de stoep bleef aan de linkerzijde: deze was oorspronkelijk in het midden. Aan de klezoortjes in de middengevel is te zien dat deze werkelijk 17de-eeuws is. Klezoren zijn bakstenen die met de kop naar voren zijn ingemetseld zodat het lijkt alsof er een vierkant baksteentje zit, aan de randen van het metselwerk, zoals aan de randen van de gevel en naast de vensters. Bij die restauratie bleek dat dit pand de laatste fase van de overgang van het houten naar het stenen huis vertegenwoordigt: de vloerbalken worden door de zijmuur gedragen maar één balk is nog deel van een jukconstructie, het laatste restant van een houtskelet.

Herengracht 361 en 363 vóór restauratie. Foto: Bureau Monumenten & Archeologie.

Bouwgegevens

Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Trapgevel
Bouwstijl: Onbekend
Bouwjaar: 1655±, 1962
Opdrachtgever/eerste gebruiker: Jan Gerritsz Sonnenbergh

Monumentstatus: Rijksmonument

Publicatiedatum: 21/03/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN