Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een groet aan Fasol

In de Oude Kerk in Amsterdam ligt een bijzonder graf van een schuchtere stadsbestuurder, Allart Dircksz. Fasol. We groeten hem.

Vanochtend, in alle vroegte, liep ik even door de mooie Sint Joriskapel, van de Oude Kerk. Het was er stil. En ik groette een wat schuchtere stadsbestuurder van Amsterdam Heritage. Tja, hij is wat stram, hij ligt hier al bijna 475 jaar… Het is Allart Dircksz. Fasol, een wethouder in 1539 en 1541. Zijn graf nr 40 hier, is prachtig versierd. Daarover is hij al jaren tevreden, sinds zijn ‘vertrek’ op 27 juni 1545.

Sint Joriskapel van de Oude Kerk in Amsterdam

Het was wel een druk bestuursjaar, als je naar de toestand in schepen Allart’s wereld kijkt, in 1541: in februari werd Santiago de Chili gesticht door Pedro de Valdivia, in september keert Johannes Calvijn definitief terug naar Genève, de Spaanse gouverneur van Cuba en Florida, Hernándo de Soto, ontdekt de rivier de Mississippi. Een andere Spanjaard, Coronado, verkent het gebied tussen New Mexico, Californië en de Mississippi, met name Texas, Oklahoma en oostelijk Kansas.

FASOL Allart Dircksz. GRAF, tek Mej. B. Bijtelaar.

Hier aan Europa’s oostflank – 1541 – wordt de Hongaarse hoofdstad “Boeda” door de Turken veroverd. Elders is er ook weer andere onenigheid: In het Mexicaanse Santiago de Tequila breekt een opstand uit tegen de Spaanse overheersing. In het latere Canada sticht Jacques Cartier het eerste Franse fort in Amerika, op de plaats, waar nu de stad Quebec ligt. Tenslotte vaart de conquistador Francisco de Orellana met enkele honderden manschappen de rivier af, die later “de Amazone” genoemd zal worden.

Allart doet ons de groeten, en ik laat hem achter in zijn doodse stilte. De beroemde historievorser Juffrouw Bijtelaar maakte hier in 1950 een mooie tekening van Allart’s comfortabele “behuizing”, vrijwel in het hart van deze kapel, ooit ook de kapel van de Voetboogschutters.

Tekst: Herbert van Hasselt

Publicatiedatum: 05/07/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.