Een bekende schrijver woonde in de Eikenlaan in Hilversum

De schrijver Jaap ter Haar, die onder andere de kinderboeken over Saskia en Jeroen en Lotje schreef, heeft in de Eikenlaan gewoond. Veel verhalen die hij schreef, waaronder die van Saskia en Jeroen, speelden zich af in die omgeving.

Book 1 min

Toen hij bij de Wereldomroep werkte verdiende Ter Haar niet veel en op aanraden van zijn baas stuurde hij een hoorspelletje voor kinderen naar de NCRV. Het ging over zijn eigen tweeling Saskia en Jeroen. Tot zijn schrik vroeg de NCRV meteen of hij een jaar lang wekelijkse afleveringen wilde schrijven. In 1953 werd de eerste aflevering uitgezonden. Hij had nooit voorzien dat de serie zo’n succes zou worden: er kwamen uiteindelijk 120 afleveringen.

Boekomslag van Saskia en Jeroen, geschreven door Jaap ter Haar.

Schrijven als beroep

De echte Saskia en Jeroen werden nu overal herkend en hun schoolleven en vriendschappen begonnen eronder te lijden. Daarom stopte Ter Haar de serie, die het begin was van zijn carrière als ‘broodschrijver’, zoals hij dat zelf noemde. Wel publiceerde hij de verhalen in boekvorm en ook hiervan verschenen vele deeltjes. Toen ook de verkoop van de Saskia en Jeroen-boekjes als een trein liep, waagde Ter Haar de sprong in het ongewisse. Hij gaf zijn baan bij de Wereldomroep op en ging nu volledig van de pen leven. Behalve boeken voor de jeugd schreef hij vele geschiedenisboeken. Jaap ter Haar overleed in 1998.

Auteur: Stella van Heezik

Bronnen

http://www.wpg.nl/uitgeverijen/boeken/Ploegsma-1.htm
www.jaapterhaar.com

Publicatiedatum: 16/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN