Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De tuinmanswoning van buitenplaats Kareol

Kareol werd tussen 1907 en 1912 gebouwd in opdracht van J.C. Bunge door de Zweede architect Anders Lunberg, in samenwerking met een andere Zweedse architect en een Nederlandse collega. In 1977 werd het op de rijksmonumentenlijst geplaatst, maar door leegstand is het in 1979 gesloopt. Van de buitenplaats zijn alleen nog enkele onderdelen in de tuin, de portierswoning (Van Lennepweg 14) en de tuinmanswoning over.

Monumentenstatus

In 1909 werd deze woning gebouwd. Het pand kreeg bij de Haarlemsche Gevelwedstrijd van 1913 een eervolle vermelding. In 1947 is de woning als onderdeel van de buitenplaats op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst, gevolgd door toevoeging op de rijksmonumentenlijst in 1977. Maar na de sloop van het hoofdhuis in 1979 is het weer van die lijst afgevoerd.

Samen met de portierswoning (Van Lennepweg 14) en de onderdelen in de tuin is deze woning het enige dat nog van de buitenplaats over is gebleven. In bouwstijl komt de woning overeen met het oorspronkelijke landhuis dat gebouwd was naar Duits-Oostenrijkse architectuur uit het begin van de twintigste eeuw.

De tuinmanswoning op het terrein van Kareol in Aerdenhout. Bron: Provincie Noord-Holland.

Kenmerken en bijzonderheden

De tuinmanswoning is in hoofdvorm en in het merendeel van de detaillering bewaard gebleven. In 1976 heeft een inwendige verbouwing plaats gevonden. In 1981 zijn de garages toegevoegd. Oorspronkelijk was het huis met leien bedekt en waren de kozijnen wit.

Het pand is beeldbepalend gelegen in de parkachtige omgeving van de voormalige buitenplaats. De woning lag oorspronkelijk aan de oprijlaan die naar het landhuis leidde. Het was omgeven door kassen.

Tuinen van Landhuis Kareol (In 1979 afgebroken), 1911. Collectie Noord-Hollands Archief.

In de omheining die het terrein scheid van de weg is nog een oorspronkelijk entree te zien dat naar het Kareol leidde. Dit entree valt ook onder de bescherming. Het dubbele hek van de ingangspartij bevond zich oorspronkelijk aan de andere kant van het huis als toegang tot de voormalige oprijlaan naar het landhuis.

Tuinen van Landhuis Kareol, 1911. Collectie Noord-Hollands Archief.

Waarde

Het pand is van architectuurhistorische betekenis als goed en zeldzaam voorbeeld van een woning dat gebouwd is onder invloed van Duits-Oostenrijkse architectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Het komt in bouwstijl overeen met het voormalige landhuis en is één van de weinig overgebleven onderdelen van de monumentale buitenplaats. De hoofdvorm, detaillering, het toegepaste materiaal en de plaats van het object maken het pand ook bijzonder.

De woning is van cultuurhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van het wonen en werken in Noord-Holland, in het bijzonder op buitenplaatsen uit het begin van de twintigste eeuw. Van kunsthistorische betekenis zijn de tegeltableaux in de zuid- en oostgevel, die ontworpen zijn door professor Läuger.

Tuinen van Landhuis Kareol, 1911. Collectie Noord-Hollands Archief.

Adres: Van Lennepweg 58, Aerdenhout

Publicatiedatum: 05/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.