De Rode Toren in Alkmaar

De Rode Toren bevond zich op de hoek Bierkade-Wageweg en maakte deel uit van de vestingwerken van Alkmaar, die aangelegd werden in de periode 1525-1550. Het was een forse ronde toren, die in 1550 omgebouwd was tot molen. Tijdens het Beleg van Alkmaar vond op 18 september 1573 een stormaanval plaats bij de Friese Poort en bij de Rode Toren.

Book 1 min

Via een stormbrug kwamen de Spanjaarden ter hoogte van de Rode Toren over de vestinggracht en probeerden ze vervolgens over de vestingwal te klimmen. De verdedigers hadden het bijzonder zwaar, want ze werden niet alleen van voren aangevallen, maar ook zijwaarts bestookt door Spaans geschut dat ten zuidoosten van de stad stond opgesteld. De strijd duurde van half vier in de middag tot zeven uur ’s avonds. Uiteindelijk dropen de Spanjaarden af. De stormbrug werd door de Alkmaarders binnen de stad gebracht.

De inmiddels tot molen verbouwde Rode Toren op een kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560.

xx

Nog in 1573 werden de resten van de Rode Toren verwijderd en werd ter plekke een klein bolwerk aangelegd. Hierop werd in 1574 de molen ‘De Rood’ gebouwd. De naam van de Rode Toren kwam ook terug in de naam van de brug op het uiteinde van het Luttik Oudorp, de Rootorenbrug. Bovenop de wip ervan stond in de achttiende eeuw als versiersel een klein rood torentje. Het ornament is tegenwoordig te vinden in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Rootorenbrug. Beeld: Regionaal Archief Alkmaar.

Publicatiedatum: 07/07/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN