Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De eerste halve marathon van Egmond

Het was een barre tocht over het strand en onverharde duinpaden. De temperatuur schommelde rond de acht graden, de wind waaide uit uiteenlopende richtingen en het miezerde. Toch wilden negenhonderd deelnemers de finish halen van de eerste halve marathon van Egmond op zondag 11 maart 1973.

Le Champion bedenkt halve marathon

Voor de Noord-Hollandse fietstoerclub Le Champion was de winter gewoonlijk een inactieve periode. De leden hielden hun conditie op peil door deel te nemen aan de schaatstrainingsgroep Bergen of trimlopen van de atletiekvereniging Trias. Een enkeling waagde zich aan een langeafstandsloop zoals de halve marathon van Scheveningen. Het was dit hardloopevenement in Scheveningen dat Le Champion op het idee bracht om in Egmond aan Zee een halve marathon te organiseren.

Egmond aan Zee.

Beeld: Wikimedia Commons.

Egmond aan Zee.Egmond aan Zee.

Honderden aanmeldingen

Le Champion verspreidde een paar honderd gestencilde flyers om hardlopers en trimmers te attenderen op de eerste grote langeafstandsloop in Noord-Holland. Driehonderd deelnemers hadden zich reeds bij de voorinschrijving aangemeld, maar op zondag 11 maart 1973 liep het werkelijk storm. Om half tien ‘s ochtends verdrong een dubbel aantal zich bij de inschrijftafeltjes in Hotel Bouma aan Boulevard Noord in Egmond aan Zee.

Tegenwerking atletiekverenigingen Trias en Dem

De animo bleek onverwacht groot, ondanks de tegenwerking die Le Champion in de voorbije weken had ondervonden. De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, de atletiekverenigingen Trias uit Heiloo en Dem uit Beverwijk konden het maar weinig waarderen dat een fietsclub als Le Champion een prestatieloop uitschreef. Het kon Le Champion niet deren. Om 10.55 uur – vijf minuten eerder dan gepland – klonk het startschot. De honderden deelnemers op de boulevard van Egmond begaven zich in sneltreinvaart richting het strand.

Via Castricum aan zee

Het peloton lopers snelde naar Castricum aan Zee waar halverwege ter hoogte van paal 46 schijfjes sinaasappel werden uitgedeeld. De terugweg naar Egmond, door het Noord-Hollands Duinreservaat, liep over zoveel mogelijk onverharde duinpaden. Als een lange sliert slingerden de hardlopers over Vogelduin en Koepelduin. Vooral de klim over het Koepelduin bleek een heuse kuitenbijter. Op bijna twee kilometer voor het einde lag een laatste uitdaging: de steile klim over de Bloedweg.

Eerste winnaars

Bij de finish op de Boulevard Noord werden de lopers door een honderdtal toeschouwers opgewacht. Zij verwelkomden atleten en trimmers met een gul en kippenvel bezorgend applaus. De eerste halve marathon van Egmond was een daverend succes. Totaal namen 900 lopers deel, onder wie ook enkelen uit het buitenland, zoals België en Duitsland. Bij de heren kwam de Trias-atleet Joop Smit uit Egmond aan Zee als eerste over de streep in een tijd van 1.14.15 uur. Hij kreeg een fraaie beker met inscriptie. Bij de vrouwen ging de eerste prijs naar Plonie Scheringa uit Beverwijk met een tijd van 1.40.00 uur. Na Smit en Scheringa volgden nog 898 winnaars.

Halve marathon Egmond gerespecteerd

Op zondag 8 januari 2017 wordt de vijfenveertigste halve marathon van Egmond gehouden. De organisatie is al sinds jaren tot in detail geprofessionaliseerd en Le Champion is in de armen gesloten van de hele atletiekwereld. Aan de start verschijnen tal van coyfeëen van de internationale hardloopwereld. Cameraploegen verdringen zich om naar Egmond te komen. Er worden net als vorig jaar zo’n 17.000 deelnemers verwacht. Hotels en pensions in Egmond aan Zee zullen weer maanden tevoren volgeboekt zijn. De halve marathon van Egmond heeft de status bereikt van een Elfstedentocht. In het kielzog van de Halve van Egmond organiseert Le Champion nog twee evenementen in januari: de mountainbikerace Egmond-Pier-Egmond over het strand en de Egmond Wandel Marathon tegen reuma.

Auteur: Jan van Baar

Publicatiedatum: 14/04/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.