Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Amsterdamsepoortbrug in Muiden: verborgen vestingverleden

Vanwege de strategische ligging aan het IJsselmeer en de monding van de Vecht is Muiden van oudsher van groot militair belang geweest voor de bescherming van Amsterdam. Daarom laat graaf Floris de Vijfde al in 1285 het Muiderslot bouwen en in de 15e eeuw worden er vestingwerken aangelegd. In 1672, als de Republiek met Frankrijk in oorlog is, wordt het land rondom de vesting onder water gezet en wordt de Franse opmars gestuit: dit is het begin van de Oude Hollandse Waterlinie. In de eeuwen die volgen wordt de vesting steeds verder versterkt. Vanaf 1816 vormt de Vesting Muiden het begin van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vanaf 1892 maakt Muiden ook onderdeel uit van het Zuidoostfront van de Stelling van Amsterdam. In 1926 wordt de Vesting Muiden formeel opgeheven en behouden slechts de vestingwallen aan de oostkant van Muiden hun functie. Het resterende deel krijgt de naam 'Wal van Muiden' en de westelijke kant van de Vesting ondergaat een grote verandering.

Veranderingen

Het noordwestelijke gedeelte van de vesting, gelegen tussen de Amsterdamsestraat en de Westzeedijk, ondergaat de grootste verandering. Op dit gedeelte van de vesting lag het Bastion XII (hoekige aarden uitbouw van de vesting) en de courtine XI-XII (gedeelte van een vesting tussen twee bastions). Tussen 1926 en 1935 worden de wallen hier volledig afgegraven en een singel aangelegd, de Burgemeester de Raadtsingel. Langs de straat worden huizen gebouwd.

Kadesloot.

Herinneringen

Toch is er nog veel dat herinnert aan de oude vesting. De vijver, die langs de singel ligt, is een restant van de oude vestinggracht. Deze vijver wordt de Kadesloot genoemd. Langs de Diemerdijk in de Noorder- of Rietpolder loopt nog steeds de rest van deze sloot, die vroeger zijn aansluiting in de vestinggracht had. Het verloop van de Vesting is nog wel goed zichtbaar, onder meer door het tracé van de singels langs de Kadesloot. Aansluitend op de Westzeedijk ligt nog een restant van de vestingwal. Dit lijkt het einde van de dijk te zijn, maar is eigenlijk de vestingwal, waar de dijk tegen eindigde.

Fundamenten Naarderpoort bij het Vestingplein naast de Kazerne.

Verborgen vestingverleden

Er is nog meer verborgen vestinggeschiedenis te vinden. Op de hoek van de Amsterdamsestraat staat een gebouw dat vroeger als wachthuis diende. Aan de Amsterdamsestraat 3-5 is de voormalige kazerne gelegen. In dit gebouw was ook een militair hospitaal. Het gebouw heeft sinds de bouw van de nieuwe kazerne in 1875 (Gebouw D) zijn militaire functie verloren.

Muiden heeft een aantal bruggen die toegang tot de vesting geven, zoals de Amsterdamse- en Naarderpoortbrug. De namen van deze bruggen herinneren aan de voormalige stadspoorten bij de toegangen van de vesting. Naast de naamgeving van bruggen en sluizen resteren alleen de funderingen van deze poorten.

Publicatiedatum: 19/04/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.