Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalenpaviljoen Bergen: Het contrast van Egmond

Dit is een verhaal van het Verhalenpaviljoen, een initiatief van de kustgemeenten en Provincie Noord-Holland. In de zomer van 2010 en 2011 ging het Verhalenpaviljoen in verschillende kustplaatsen op zoek naar de lokale identiteit. Dit heeft geresulteerd in tientallen prachtige persoonlijke verhalen van bewoners, bezoekers en ondernemers uit Den Helder, Bergen, Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum en Callantsoog. Verhalen over vroeger en nu, over de zee, het strand, de samenleving, monumenten en gebouwen. Hier lees je een van deze bijzondere verhalen, die het karakter van de kustplaatsen versterken en onze kust aantrekkelijker maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Foto’s zijn het mooiste

Fotograaf Eigenaar van Foto Jonker, de fotowinkel die overgrootvader in 1895 opende Peter Jonker: “Een foto vertelt een verhaal. Ik ben de vierde generatie fotograaf in mijn winkel. Ik heb nog een oude foto, waar alle vier de generaties op staan: mijn overgrootvader, mijn grootvader, mijn vader en ik. Ik was toen nog een klein jongetje. Hadden ze toen al het idee dat ik ze zou opvolgen? Ik denk het zomaar van wel. Stiekem twijfelde ik in het begin. Nu ben ik blij, want foto’s zijn het mooiste. Een foto kan makkelijk twee, drie pagina’s tekst vervangen.”

Stroper op de foto

“Op een andere foto staat mijn overgrootvader op zijn motor. Hij ging met al zijn spullen heel Noord-Holland door. In ieder dorp bleef hij een paar dagen. Hij huurde een kamer, daar konden mensen hun portret laten maken. Na een week was hij weer thuis. Ook deed hij studiowerk. Portretten, groepen, eigenlijk van alles. De stropers van het dorp wilden op de foto met geweer en pistool en de konijnen erbij. Dat maakte allemaal niet uit in die tijd. Moet je nu eens proberen.”

Peter Jonker

Strandfoto

“Opa maakte ook foto’s op het strand. Hiervan heb ik één zo’n fotootje, daar heeft hij er echt duizenden van gemaakt. Mensen uit het dorp kregen honderd foto’s mee om te verkopen op het strand.”

Ford in de file

“In 1935 lag het schip ‘Kerkplein’ voor Egmond aan Zee. Een enorm schip, dat heeft veel mensen naar Egmond getrokken. Er stond zelfs een file. Je kunt het je bijna niet voorstellen: al die autootjes, bijna allemaal Fordjes, stonden in 1935 in de file om dat grote schip te zien. Van Egmond naar Alkmaar en van Egmond aan de Hoef naar Heiloo, het stond het allemaal vast.”

Reddingsbrigade

“Dat er veel verandert kunnen wij fotografen goed laten zien. Ik heb een foto van de reddingsbrigade die mijn grootvader heeft gemaakt, honderd jaar geleden. Een reddingsboot en roeiredders. We hebben ook een foto van dertig jaar geleden en eentje van nu. Die contrasten zijn mooi. Het contrast van Egmond wordt ook goed weergegeven in het fotowerk van opa en wat ik nu maak. De horizon van Egmond van honderd jaar terug en nu, dat verschil kan je heel goed zien. De skyline is zo veranderd.”

Verhalenverteller

“We hebben ook foto’s van de Prins Hendrikstichting van honderd jaar geleden. Alle mannen hebben een baard. Er was geen televisie en geen radio, ze hadden een verhalenverteller. Daar zaten ze in een kring omheen. Prachtige foto’s zijn dat. Mijn overgrootvader en mijn grootvader zijn waardevol geweest voor Noord-Holland. Als zij er niet geweest waren, dan waren heel veel fotoboekjes niet gemaakt, vooral van dorpen. En ik hoop dat ze dat over mij later ook zeggen. Ik heb ook een fotoboek gemaakt. Alleen van Egmond. Ik denk dat het waardevol is om het te bewaren.”

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.