Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amstelland en Meerlanden: bloemen uit Aalsmeer

In een paar uur tijd verkoopt de veiling in Aalsmeer miljoenen bloemen en planten. Elke dag weer, jaar in jaar uit. De bloemenveiling dateert van het begin van de 20e eeuw en is uitgegroeid tot een bedrijf met de oppervlakte van de staat Monaco.

Bloemenveiling Aalsmeer.

Beeld: Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland.

Bloemenveiling Aalsmeer.Bloemenveiling Aalsmeer.

Tuinbouw in Aalsmeer

De bloemenveiling is ontstaan uit de lange tuinbouwtraditie in de streek. Al in de 17e eeuw begonnen Aalsmeerders bomen en heesters te kweken. De rijke burgers van het nabijgelegen Amsterdam bleken maar al te graag hun beurs te trekken om de tuinen van hun grachtenhuizen en hun buitenplaatsen op te fleuren.

In de 19e eeuw nam vooral de teelt van aardbeien een hoge vlucht. Die werden gekweekt onder en tussen de jonge boompjes in de tuinderijen. ‘s Zomers voeren de tuinders met hun pramen (kleine, platte vaartuigen) vol aardbeien naar de Aardbeienbrug bij de Uiterweg. Het ‘aardbeziënveer’ bracht vervolgens de oogst naar Amsterdam. Het zomerkoninkje werd het symbool voor de vlag van Aalsmeer. De kleuren rood, groen en zwart vertegenwoordigen vrucht, blad en aarde.
Lees meer over de vroege geschiedenis van de tuinbouw in Aalsmeer.

Veilingklok met opsteker, 1956.

Beeld: Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland.

Veilingklok met opsteker, 1956.Veilingklok met opsteker, 1956.

Ontstaan van de veiling

De bloementeelt in Aalsmeer begon rond 1880 serieuze vormen aan te nemen. Door de stijgende lonen konden meer mensen zich een mooie bos bloemen veroorloven. Eerst teelden de kwekers buitenbloemen, maar al snel groeiden er ook rozen en seringen in kassen. De grond bleek uitermate geschikt voor bloementeelt.

In het begin van de bloemenhandel werden de bloemen nog naar de stad gebracht om te verhandelen. Al snel kwamen er veilingen in Aalsmeer zelf. Eerst gebeurde dat gewoon in het café, maar in 1912 openden de kwekers veilingen: de Centrale Aalsmeerse Veiling aan de Van Cleefkade in het centrum en Veiling Bloemenlust in Aalsmeer-Oost.

In 1968 gingen de veilingen samen. In 1972 verhuisden deze Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer naar een nieuw pand in Aalsmeer-Zuid. Met een oppervlakte gelijk aan de staat Monaco (ongeveer 200 voetbalvelden) is het veilinggebouw het grootste handelsgebouw ter wereld. Het is over de gemeentegrens met Uithoorn heen gegroeid.

Door de nabije ligging van Schiphol konden de kwekers de internationale markt veroveren. Hun positie wisten ze verder te versterken door in 2008 onder de naam FloraHolland samen te gaan met de grote veiling in het Westland. Tachtig procent van alle bloemen en planten die bij FloraHolland worden verhandeld gaat nu naar het buitenland.
Lees meer over de bloemenveiling FloraHolland.

Handelaars bij FloraHolland, Aalsmeer.

Beeld: www.floraholland.nl

Handelaars bij FloraHolland, Aalsmeer.Handelaars bij FloraHolland, Aalsmeer.

Bloemkassen in Aalsmeer.

Beeld: Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland.

Bloemkassen in Aalsmeer.Bloemkassen in Aalsmeer.

Bloemencorso van Aalsmeer

In 2007 zag het bloemencorso van Aalsmeer er even feestelijk uit als altijd, maar veel Aalsmeerders zullen het wel even moeilijk hebben gehad bij de aanblik van al die fleurige praalwagens. Aan een zestig jaar oude traditie kwam in 2007 namelijk een einde: de hoofdsponsor van de bloemenveiling Aalsmeer had besloten ermee te stoppen. Het bloemencorso is ooit begonnen met de inhuldiging van Juliana toen zij in 1948 koningin werd. Een paar bloemenwagens brachten het nieuwe staatshoofd toen een eerbetoon. Het succes was zo groot, dat er een jaarlijks evenement van werd gemaakt.

Het bloemencorso bood Aalsmeer de gelegenheid de rest van Nederland laten zien wat het allemaal te bieden had. De NCRV zond het in de jaren 70 en 80 zelfs op de televisie uit. Een lokaal corso vindt de bloemenveiling Aalsmeer nu echter niet meer passen bij haar internationale karakter. Het afscheid in 2007 was groots. Onder veel belangstelling trok de fleurige karavaan door de straten van Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam. Net als in de jaren 50 eindigde het corso deze laatste keer in het Olympisch Stadion. Daar werd het met een feest afgesloten.
Lees meer over het bloemencorso.

Bloemen op een praam in Aalsmeer.

Beeld: Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland.

Bloemen op een praam in Aalsmeer.Bloemen op een praam in Aalsmeer.

Uiterweg in Aalsmeer.

Beeld: Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland.

Uiterweg in Aalsmeer.Uiterweg in Aalsmeer.

Veilinghal Bloemenlust.

Beeld: Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland.

Veilinghal Bloemenlust.Veilinghal Bloemenlust.

Publicatiedatum: 25/11/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.