5 april 1814: opening Nederlandsche Bank

Op 5 april 1814 ging de Nederlandsche Bank open, nadat deze eerder dat jaar was opgericht.

Book 1 min

Koninklijk initiatief

De totstandkoming van deze nationale instelling was een voortvarend initiatief van de kersverse Koning Willem I. De nieuwe bank ging van start in twee fraaie panden aan de Oude Turfmarkt, de ‘stille zijde’ van het Rokin. Een halve eeuw later had de bank al vijf panden aan de Oude Turfmarkt in gebruik. De strakke gevelrij hiervan is te zien op de tekening , rechts van het huis met de halsgevel. En aan de kade staat een militair wachthuis, o.a. voor de beveiliging van de bank.

Verhuizing

Deze tekening van W. Hekking Jr. komt voor in het boek ‘Amsterdam in schetsen’ (tweede serie), dat verscheen in 1869. In dat jaar was deze aanblik inmiddels al weer verleden tijd: de panden van de bank én enkele ernaast waren in de voorafgaande jaren gesloopt om plaats te maken voor een opnieuw groter en representatiever gebouw, dat we tegenwoordig kennen als het Allard Pierson Museum. Het museum kwam daar nadat de Nederlandse Bank in 1967 verhuisde naar het Frederiksplein.

Auteur: Frans Oehlen

Amsterdam in schetsen : 2e serie, Amsterdam, G.W. Tielkemeijer, 1869 (Gezicht op de Oude Turfmarkt met het gebouw van de Nederlandsch Bank)

Amsterdam in schetsen : 2e serie, Amsterdam, G.W. Tielkemeijer, 1869 (Gezicht op de Oude Turfmarkt met het gebouw van de Nederlandsch Bank)Amsterdam in schetsen : 2e serie, Amsterdam, G.W. Tielkemeijer, 1869 (Gezicht op de Oude Turfmarkt met het gebouw van de Nederlandsch Bank)

Publicatiedatum: 15/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN