150 jaar dineren in Die Port van Cleve

Als je op zoek bent naar een historisch hotel en grand-cafe met romantisch uitzicht op de haven, ben je bij Hotel Die Port van Cleve in Enkhuizen aan het goede adres. Het gebouw stamt uit het begin van de zeventiende eeuw, en het gedeelte waar het restaurant is gevestigd, zelfs uit 1560. 

Book 1 min

Die Port van Cleve was ooit een onderdeel van de koetsroute door Nederland, naar Cleve in Duitsland. Tot aan de twintigste eeuw vertrokken uit de haven bij het hotel beurtschepen naar verscheidene plekken aan de Zuiderzee. Er werd veel van het hotel gebruikgemaakt door passagiers die de volgende dag zouden uitvaren.

Hotel ‘Die Port van Cleve’ aan de Binnenhaven in Enkhuizen, ca. 1900. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Het pand dient reeds 150 jaar als hotel-restaurant. Hoewel er veel aan het pand is veranderd, verwijzen nog steeds enkele elementen van de bouw en het interieur naar de Gouden Eeuw.

Onder Die Port van Cleve bevinden zich enkele kelders waar vroeger bierbrouwerijen in gehuisvest waren. Zo ook een zogenaamde waterkelder. Dit is een tunnel van 200 meter lang die onder de dijk door loopt. Deze gang is na twintig meter dichtgemetseld, maar dit doet niet af aan het bijzondere historische karakter ervan.

Eetzaal met gedekte tafels in Hotel ‘Die Port van Cleve’ te Enkhuizen, 1933. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN