Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

13 juni 1883: opening nieuw gebouw Maatschappij voor den Werkenden Stand

De Maatschappij voor den Werkenden Stand werd opgericht in 1854 door een aantal bezorgde ‘werkbazen’. Zij stelden zich als doel de zedelijke en stoffelijke belangen van de werkende stand te bevorderen. Op 13 juni 1883 werd de opening van hun nieuwe gebouw aan de Kloveniersburgwal 87-89 feestelijk gevierd.

Bezigheden van de Maatschappij

Het gebouw is ontworpen door de architecten L. Beirer en J.J. Bekker in neorenaissancestijl. Op het schilderij in de verzameling van het Amsterdam Museum is de Gehoorzaal te zien waar voorzitter F.C. Tromp die dag een rede hield met de titel: ‘De arbeid is het eenige middel tot geluk en tevredenheid’. De Maatschappij hield zich onder andere bezig met het oprichten van ambachtsscholen. Ook begon de Maatschappij als eerste met een straatreinigingsdienst, die later overgenomen werd door de gemeente. Het gebouw kreeg na de Tweede Wereldoorlog verschillende bestemmingen en stond enkele jaren leeg tot het in 1985 werd verbouwd tot theater De Doelenzaal.

Auteur: Nikki Pootjes.

Opening van het nieuwe gebouw van de Maatschappij voor den Werkenden Stand, 13 juni 1883.

Beeld: collectie Amsterdam Museum.

Opening van het nieuwe gebouw van de Maatschappij voor den Werkenden Stand, 13 juni 1883.Opening van het nieuwe gebouw van de Maatschappij voor den Werkenden Stand, 13 juni 1883.

Straatvegers op de Dam met de Beurs van Zocher, door R.J. van Arum.

Het schilderij is gemaakt ter gelegenheid van de opening in 1883 van het nieuwe gebouw van de Maatschappij voor den Werkenden Stand aan de Kloveniersburgwal. Beeld: collectie Amsterdam Museum.

Straatvegers op de Dam met de Beurs van Zocher, door R.J. van Arum.Straatvegers op de Dam met de Beurs van Zocher, door R.J. van Arum.

Publicatiedatum: 31/03/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.