Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Graft

De lijnbaan in Graft De zeevarende buidel De Noordeinder Vermaning De Grafter zerkenvloer Het bijzondere levensverhaal van Bram en Aagie uit Graft

De lijnbaan in Graft

In 1819 zijn er in Graft – waartoe toen ook Oost- en West-Graftdijk en Noordeinde behoren – acht touwslagerijen in bedrijf. Zeven leveren scheeps- en ander zwaar touwwerk, één slaat dun touwwerk. Zes touwslagerijen, ook wel lijnbanen genoemd, bevinden zich in Noordeinde, één in Grootschermer en één in Graft: lijnbaan De Poel.

>

De zeevarende buidel

‘Het is 15 januari 1634. In het raadhuis te Graft zijn de burgemeesters en regeerders bijeen. Zij luisteren aandachtig naar Claes Pietersz Blaauw, de oudste van allen. Hij spreekt vol vuur. Hij is bezield door zijn eigen denkbeeld: één verzekeringsmaatschappij voor de hele visserij.’

>

De Noordeinder Vermaning

In het dorpje Noordeinde hebben ze de drie-eenheid – kerk, pastorie (1862) en kosterswoning (1881) – weten te behouden. Tegenwoordig is dat een zeldzaamheid. De Vermaning in Noordeinde is dan ook niet voor niets een rijksmonument. De geschiedenis van de Vermaning is nauw verbonden met de familie Blaauw. Nazaten van deze familie wonen nog altijd in het dorp.

>

De Grafter zerkenvloer

In Graft is geen kerk te bekennen. Het eeuwenoude raadhuis siert de dorpsstraat en daarnaast is het leeg. Zo lijkt het. De onoplettende voorbijganger loopt of fietst er zo langs. Maar de sporen van de kerk zijn gelukkig behouden gebleven.

>

Het bijzondere levensverhaal van Bram en Aagie uit Graft

Het Kleinste Winkeltje van Nederland, Bram en Aagie te Graft bestaat in 2010 120 jaar. Het winkeltje draagt de naam van Bram en Aagje van Petten. Zij waren de afgelopen 80 jaar de uitbaters. Ook bestierden zij in de Eilandspolder een tuinderij en later camping. Een bewogen tijd. Hieronder vindt u hun bijzondere verhaal.

>