Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuiderzeemuseum frist de boel op

Het heeft even geduurd, maar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gooit 14 februari de deuren weer wagenwijd open. Het binnenmuseum is volledig vernieuwd.

De zes expositiezalen, de Schepenhal en de entree van het binnenmuseum hebben een flinke opfrisbeurt gekregen, om het museum nóg gastvrijer en toegankelijker te maken. Niet alleen de winkel en de horecagelegenheid zijn in een nieuw jasje gestoken, ook de historische Zuiderzeecollectie wordt op een nieuwe manier gepresenteerd.

Een bezoek aan het binnenmuseum begint nu in de Schepenhal, waar je met behulp van audiovisuele presentaties kunt ervaren hoe het leven op en rond de Zuiderzee er honderd jaar geleden uit zag. Ooit was dit een woeste open zee vol vis en zout water, waar elke dag wel tweeduizend vissersschepen op voeren. Zo kun je ervaren hoe een vissersschip zich staande houdt als het dondert en bliksemt.

Stephanie Bos uit Spakenburg tijdens de Visserijdagen. Het verhaal van Stepanie is te zien en horen in de nieuwe tentoonstelling. Via Zuiderzeemuseum.

In totaal zijn er zeshonderd objecten te zien, maar hoe het leven rondom de Zuiderzee eruit zag, wordt vooral duidelijk aan de hand van de vele verhalen die bewoners zelf vertellen.

Het vissersleven was hard. Allereerst had je de vissers die op zee schol, haring en ansjovis vingen. Maar je had ook de nettenbreiers, de zeilmakers, de scheepssmeden, de mandenmakers en de garnalenpellers op het vaste land. Vrouwen en kinderen hielpen mee om het gezinsinkomen op peil te houden.

Leendert Nieman met pot laatste Zuiderzeeharing. Zowel deze pot met haring, als het verhaal van Leendert zijn te zien en horen in de nieuwe tentoonstelling. Via Zuiderzeemuseum.

In 1932 werd de Zuiderzee getemd door de aanleg van de Afsluitdijk. Dat maakte een einde aan de gevaarlijke stormen en de overstromingen, wat niet wegneemt dat er ook vandaag de dag nog vele sporen van het Zuiderzeeleven zijn terug te vinden. Zes bewoners rondom het IJsselmeer vertellen daarover in een videoportret.

De tentoonstelling is ook uitermate geschikt voor kinderen. Zo gaat Berend met de kinderen een eeuw terug in de tijd. Hij laat zien hoe kinderen destijds leefden, met hoeveel mensen ze in een bedstede sliepen en welke kleren ze aan hadden.

Grietje Bosker loopt over de nieuwe Afsluitdijk. Via Zuiderzeemuseum.

Tevens verschijnt er een boek van Eva Vriend, die aan de hand van de levensgeschiedenissen vier Zuiderzeefamilies de veranderingen beschrijft. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Zuiderzeemuseum.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 29/01/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.