Zomertoer zorgt voor zonnestralen in de provincie

Weer of geen weer; vakantie vieren in Noord-Holland is een feest. De Zomertoer van NH Media zorgt deze dagen voor de zonnestralen.

Book 3 min

Radiopresentator June Hoogcarspel toert met haar ochtendshow June Tot Twaalf door de provincie. Ze hopt met een camper, hond Luca en een 5-koppig team van camping naar camping. De toer begon in Amsterdam en eindigt in Ouderkerk aan de Amstel. Woensdag streek de karavaan neer in De Kampeertuin in Wijdenes, West-Friesland.

Vanaf de minicamping in een schilderachtige perenboomgaard presenteert Hoogcarspel haar programma. “Dit voelt als een feestje”, zegt ze. “Ik voel me vereerd om een rondje provincie te doen, want ik ben ongelooflijk trots op Noord-Holland. Toen ik hier gisteren naartoe reed vanuit Wieringerwerf, dacht ik nog ‘dit landschap is zo prachtig dat het meer bekendheid verdient’.”

Ochtendgymnastiek tijdens de Zomertoer. Via provincie Noord-Holland.

Inspiratie voor recreatie

De ‘Op de Camping Zomertoer’ helpt daarbij. De campagne geeft inwoners en toeristen vakantie-ideeën en inspiratie voor recreatie. De provincie Noord-Holland levert er ook een bijdrage aan. Onder andere archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum, natuurgebied Waalenburg op Texel, duurzame voedselroutes en Ode aan het Landschap komen in beeld en geluid voorbij.

Hoewel de regen woensdag continu dreigt boven De Kampeertuin, domineert de lach. Zelfs als een windvlaag de witte partytent van de mobiele radiostudio omverblaast, blijft iedereen goedgemutst en in hogere vakantiesferen. Met vereende krachten tovert ‘Team June’ onmiddellijk een nieuwe tent tevoorschijn.

Een paar meter verder wapperen rode handdoeken aan een slappe waslijn. De Duitse eigenaren ritsen hun tent open. Nee, ze zijn niet gewekt door buurvrouw June, bezweert Stephanie Piele. Campinghouder Caroliene Radier had al aangekondigd dat er ‘iets’ ging gebeuren in hun oase.

June Hoogcarspel (r) interviewt Ellen Klaus. Via provincie Noord-Holland.

Rust en ruimte

“We zijn gek op Noord-Holland”, vertellen Stephanie en haar man Peter. “We komen hier elk jaar terug voor de rust, de ruimte en het vrije gevoel van buiten zijn. In Berlijn hebben we geen tuin. Daarom voelt dit plekje als een cadeau. Van hieruit bezoeken we Medemblik, Hoorn, Enkhuizen, Alkmaar, Callantsoog en de Noordzee en genieten we van Texelse biertjes. Het weer is hier ook zo aangenaam. Ja, zelfs nu met mààr 20 graden en wind. Bij ons aan de Oostzee moet je met die temperatuur een jas aan. Brrr.”

Ellen Klaus, projectleider van Ode aan het Landschap NH, vertelt voor de microfoon over het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens en de bijbehorende route-app. Ook tips voor andere uitstapjes lepelt ze pijlsnel op. Van het Zuiderzeemuseum tot Molen De Hoop, van de Laurenskerk tot de Verdronken Dorp Expeditie. Klaus: “Als het buiten bar en boos is, is er ook binnen genoeg te beleven in Noord-Holland.”

Na het gesprek mobiliseert June toeschouwers, campinggasten, buurtbewoners, kinderen en teamleden voor de ochtendgymnastiek-rubriek. Trainer Patricia van der Meulen laat het 30-koppige klasje hupsen, rekken en strekken. Ook het echtpaar Piele deint vrolijk mee; hij op slippers, zij op knalgele Crocs.

Martin Gaus te gast bij de Zomertoer. Via provincie Noord-Holland.

Vreugdedansje

Inspanning maakt na 20 minuten plaats voor ontspanning. De crew gaat rond met koffie, thee, koekjes en verse perensap uit de boomgaard. June deelt NH-zonnekleppen, -strandballen en -frisbees uit en maakt een vreugdedansje als Ease On Down the Road van The Wiz Stars wordt ingestart. Ondertussen is het een komen en gaan van belangstellenden.

De zoete inval duurt de hele ochtend. Dierengedragsdeskundige Martin Gaus vertelt hoe hondenbezitters kunnen voorkomen dat hun viervoeter verandert in een “piranha die constant in je enkels hangt”, chef-kok Frans ten Oever kookt met lokale courgettes en campinghouder Caroliene geeft toeristen dé tip voor een bezoekje aan West-Friesland. “Neem kleingeld mee, want hier staan overal stalletjes langs de weg waar je geweldige streekproducten kunt kopen.”

5 minuten voor het einde van de uitzending is er geen houden meer aan. Regen. Terwijl June onder een klaterend applaus haar programma afkondigt, vluchten Stephanie en Peter Piele hun tent in. “Volgend jaar weer Noord-Holland! Auf wiedersehen!”

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 31/07/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN