Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Pride Stories in het Rijksmuseum

Tijdens Pride vieren wij dat je mag zijn wie je bent en dat je de vrijheid hebt om lief te hebben. In de aankomende week organiseert het Rijksmuseum tours door het museum en kun je online meer te weten komen over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland.

Een roze geschiedenis

De jaarlijkse Amsterdam Pride maakt Nederland misschien een van de meest liberale landen ter wereld. Dat dit vroeger niet zo was, zal niemand verrassen. Van verborgen liefde tot openlijke viering van diversiteit. Van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Hoe ontwikkelde homoseksualiteit in de maatschappij zich en hoe zien we dat terug in de kunst? Aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum ervaar je de opvattingen over homoseksualiteit in Nederland door de jaren heen. Een boeiende en confronterende wandeling.

De tour door het museum vindt van 31 juli tot en met 8 augustus dagelijks plaats van 12:30 tot 13:30 uur. Deelname kost € 5 per persoon, naast een regulier toegangskaartje voor het Rijksmuseum. De rondleiding ‘Een roze geschiedenis’ is via deze link te boeken, ook als privĂ©rondleiding.

Jupiter, vermomd als Diana, verleidt de nimf Callisto, Jacob de Wit, 1727. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Pride Stories

Verhalen over liefde, seksualiteit en gender in allerlei kleuren. De collectie van het Rijksmuseum zit er vol mee! Bijvoorbeeld het wereldberoemde melkmeisje van Vermeer of het portret van Willem II.

Was het Melkmeisje lesbisch? Hoe gebruikte de Romeinse god Jupiter travestie als middel om de nimf Callisto te versieren? En waar komt eigenlijk het woord ‘mietje’ vandaan? Ontdek alles over deze verhalen en meer in de Pride Stories van het Rijksmuseum. De verhalen zijn online te bekijken via deze link.

Het melkmeisje, Johannes Vermeer, ca. 1660. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Bron: Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 30/07/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.