Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zoektocht naar eerste complete Nederlandse slavenschip

Recent is een drieweekse zoektocht begonnen naar het Nederlandse schip De Leusden. Dit slavenschip van de WIC zonk in 1738 vlak voor aankomst in Suriname. Hierbij kwamen 664 tot slaaf gemaakten om het leven die door de bemanningsleden opgesloten waren in het ruim. Nooit eerder werd het wrak van een compleet slavenschip gevonden. De expeditie wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Frankrijk. Bij Nieuwsuur werd er aandacht besteed aan de zoektocht. Volgens maritiem archeoloog Martijn Manders is het vinden van de Leusden van groot wetenschappelijk belang.

Voor de kust van Suriname zijn archeologen bezig met een zoektocht naar het wrak van De Leusden. Een slavenschip dat in 1738 verging met 664 mensen aan boord. Het is de grootste scheepsramp in de Nederlandse geschiedenis, maar het verhaal is vrijwel onbekend. De reden? De 664 slachtoffers waren tot slaaf gemaakten en daar interesseerde zich lange tijd vrijwel niemand voor.

Plattegrond van een indeling voor het verschepen van tot slaaf gemaakten, 1788. Beeld: Plymouth Chapter of the Society for Effecting the Abolition of the Slave Trade (publiek domein).

Eeuwenlang keek niemand om naar deze gruwelijke gebeurtenis, tot de historicus Leo Balai in 2011 promoveerde op een proefschrift over De Leusden. Hij is ervan overtuigd dat het schip nog altijd ergens onder het zand in de monding van de Marowijnerivier ligt.

Volgens Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dat de huidige zoektocht mede financiert, is het vinden van De Leusden van groot wetenschappelijk belang. “We hebben nog nooit een Nederlands slavenschip onderzocht. Het vinden van De Leusden is niet alleen historisch gezien belangrijk, we kunnen er ook veel van leren. We kunnen dan onderzoeken in hoeverre zo’n schip specifiek voor de slavenhandel is gemaakt. Daar is archeologisch gezien weinig over bekend.”

Een oude kaart van de riviermonding van de Marowijnerivier, waar het wrak van het schip in de buurt zou liggen. Foto: Nieuwsuur.

Lees meer bij RTV Noord en NOS of kijk hier de aflevering van Nieuwsuur over het onderzoek terug.

Bronnen: De Erfgoedstem en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Publicatiedatum: 18/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.