Archief Janny Brilleslijper naar Verzetsmuseum

Op woensdag 17 november 2021 verwerft het Verzetsmuseum Amsterdam het archief van de Joodse verzetsvrouw Janny Brandes-Brilleslijper (1916-2003). Rob Brandes komt het archief van zijn moeder persoonlijk overdragen.

Book 1 min

Janny Brandes-Brilleslijper is als geen ander een voorbeeld van Joden die zich tijdens de oorlog aan vervolging proberen te onttrekken en zich actief tegen de Duitse bezetter verzetten. Samen met haar zus Lien bestiert Janny de imposante onderduikvilla ’t Hooge Nest in ’t Gooi, waar zij en vele vervolgde familieleden en vrienden toevlucht zoeken. Na verraad worden zij samen met de andere bewoners van het huis opgepakt en naar vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. De beide zussen overleven na tal van ontberingen de oorlog en keren terug naar Nederland. Hun indrukwekkende verhaal kreeg onlangs tot ver over de grenzen bekendheid dankzij de bestseller ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen.

Villa ’t Hooge Nest in het Gooi.

Klok

Het archief bevat onder andere een poesiealbum van Janny met gedichten van haar zus, foto’s en documenten van haar omgekomen ouders en broer en een aangrijpende brief van Janny’s man Bob kort nadat hij te horen kreeg dat zijn vrouw levend uit de kampen was teruggekeerd. Een klok is het enige voorwerp uit ’t Hooge Nest in het bezit van de familie. Ook deze klok wordt overgedragen en zal in 2022 worden opgenomen in de nieuwe vaste opstelling van het museum.

“Mijn ouders pleegden verzetsactiviteiten. Dit archief hoort in het Verzetsmuseum.” – Rob Brandes, zoon van Janny Brandes-Brilleslijper

Bron: Verzetsmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 17/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN