Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Winnaar prijsvraag verduurzamingsopgaven bij erfgoed

Verduurzaming is een begrip dat enorm leeft in onze samenleving. Steeds meer mensen streven naar een duurzame leefstijl en daar hoort een duurzame woning en werkplek bij. Dit geldt ook voor monumenteneigenaren – zij staan voor een extra uitdaging, want hoe maak je een monument duurzaam en behoud je tegelijk het bijzondere karakter? En voor gemeenten is het de vraag hoe een dergelijke verduurzaming van een monument het beste begeleid kan worden. In de week dat de nieuwe landelijke website www.duurzaamerfgoed.nl is gelanceerd, vraagt het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland aandacht voor hetzelfde vraagstuk in het klein: hoe kun je een monument het beste verduurzamen?

Prijsvraag

Om monumenteneigenaren en gemeenten bij deze uitdaging te helpen heeft het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland een prijsvraag uitgeschreven voor het verduurzamen van monumentale panden en complexen. Een team van erfgoed-, restauratie- en verduurzamingsdeskundigen adviseert tijdens een expertsessie over de plannen voor de winnende casus. Met dit advies op maat wordt de planvorming vooruit geholpen en wordt de casus in de schijnwerpers gezet.

Inzendingen met een grote variëteit

De inzendingen waren zeer verschillend van karakter: van de renovatie en verduurzaming van een landgoed tot de verduurzaming van een fort of de herbestemming van een monumentale markthal. Hieruit blijkt weer hoe actueel verduurzaming is, in alle soorten en typen monumenten speelt dit vraagstuk. Belangrijk is het om verduurzamingsoplossingen toe te passen die de monumentale waarden van het pand respecteren. Daar gaat een team van specialisten tijdens de expertsessie naar op zoek.

En de winnaar is….

De vakjury heeft de eigenaar van een monumentale villa te Bloemendaal tot prijswinnaar uitgeroepen. De villa lig in villapark Duin en Daal en is gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect H.A.J. Baanders. Het pand heeft de status provinciaal monument. De vraag die voorligt bij de verduurzaming van deze villa is open en complex, en biedt daarmee veel kansen om innovatieve oplossingen te zoeken. De villa is opgetrokken in een in Nederland veel voorkomende bouwstijl, materiaaltoepassing en bouwtechniek.

Het winnende pand in het villapark Duin en Daal, gebouwd in 1910 naar een ontwerp van architect H.A.J. Baanders. Beeld: MOOI Noord-Holland.

Voorbeeldstellende waarde

Naar verwachting zal de vraag omtrent verduurzaming van dit soort panden in de komende jaren flink stijgen. De casus heeft daarom een grote voorbeeldstellende waarde. De planvorming bevindt zich in een geschikt stadium voor een expertsessie. De eigenaar geeft te kennen dat hij per direct over wil gaan tot verduurzaming, maar dat hij vastloopt in zijn zoektocht naar de meest passende oplossingen. Het Steunpunt kan eigenaar én gemeente in dit stadium voeden met kennis en ervaring, zodat het vervolg van dit proces vlotter zal kunnen verlopen.

Speciaal voor deze casus wordt daarom een expertteam samengesteld van specialisten die ervaring hebben met vergelijkbare vraagstukken. Samen met de eigenaar en de gemeente zullen zij tijdens de expertsessie zoeken naar de meest passende oplossingen voor de verduurzaming van dit unieke monument. De uitkomsten van de expertsessie zullen gedeeld worden via https://www.steunpunterfgoednh.nl/ en het Steunpunt zal het project de komende jaren blijven volgen.

Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland

Het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland is een kennisinstituut voor erfgoed en heeft van provincie Noord-Holland de opdracht gekregen om gemeenten te ondersteunen bij hun erfgoedtaken. Samen met gemeenten en provincie brengt het Steunpunt het Noord-Hollandse erfgoed op een hoger plan.

 

Bron: MOOI Noord-Holland

Publicatiedatum: 08/10/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.