Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven

In een nieuwe tentoonstelling in de kamers van Museum Van Loon worden vanaf 7 april verschillende verhalen verteld over koloniaal verleden en eeuwenlange doorwerking; over kracht en burgerschap; over ruimte nemen om ruimte te claimen.

Samen met Imagine IC en SpeakUpWorld heeft Museum Van Loon een serie openhartige bijeenkomsten opgezet, waarin deelnemers uit de gezamenlijke netwerken en de teams van de organisaties gesprekken hebben gevoerd over wat er nodig is om je te herkennen in de publieke ruimte van musea. Ruimte biedend aan de kracht van de verhalen van de deelnemers, die vanuit hun blik naar museum en collectie hebben gekeken, zijn thema’s en verhalen naar boven gehaald die in de fysieke collectie Van Loon besloten liggen; de tentoonstelling maakt ze zichtbaar.

De verhalen schuren vaak met wat de museumcollectie vertelt, als de geschiedenissen waarop beide gebouwd zijn, rauw en pijnlijk zijn. Ze kunnen ook een blik doen kantelen en uitdagen tot anders kijken. Directeur Gijs Schunselaar: ‘Museum Van Loon is een van die vele Amsterdamse grachtenpanden die voor velen symbool staan voor eeuwenlange Nederlandse koloniale dominantie, met een bewonersgeschiedenis die zowel VOC als WIC bestrijkt. Het is relevant én bijzonder om de gelaagde betekenis van collectie en plek met de deelnemers samen te hebben mogen ontleden. Wie zegt dat? bevraagt daarmee tevens de museale zeggenschap op het vlak van betekenisgeving aan de eigen collectie.’

In levensgrote boxen, gebouwd in de historische kamers van het museum, nemen acht vertellers ons mee in het verhaal dat zíj willen delen. De boxen dwingen de vaste collectie naar de achtergrond, met alleen fragmenten zichtbaar als ze in dienst staan van het verhaal in de box. Wie zegt dat? – Samen geschiedenis een plek geven is het indringende en kwetsbare resultaat van een gezamenlijke zoektocht naar betekenisgeving.

Wie zegt dat? Beeld: Museum Van Loon.

De tentoonstelling opent aan de vooravond van het Nationaal Herdenkingsjaar Slavernij en is te zien tot en met zondag 16 juli 2023 in Museum Van Loon. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Bron: Museum Van Loon

Publicatiedatum: 06/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.