Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Westfries Museum pakt nog even uit

Het Westfries Museum in Hoorn gaat 1 januari 2023 dicht voor een grootscheepse verbouwing, maar tot die tijd kun je er nog terecht voor veertig onbekende parels van het Rijksmuseum, aangevuld met pronkstukken uit eigen collectie.

Onder de naam ‘Hoge luchten’ laat het museum vanaf 6 augustus vergezichten en stadsgezichten zien van grote meesters uit de depots van het Rijksmuseum. Het gaat om indrukwekkende wolkenluchten van 17e eeuwse schilders als Albert Cuyp en Jan van Goyen,  Jacob Maris en Cornelis Springer. Te zien zijn bekende en minder bekende schilders, die wolkenluchten boven het Westfriese land of oude stadspoorten van Hoorn hebben geschilderd.

‘Hoge luchten’ is deel drie van een viertal tentoonstellingen met schatten uit het Rijksmuseum. Via die schilderijen kun je een reis maken door vier eeuwen Nederlandse schilderkunst.’ Dit keer staat de lucht boven de stad centraal. Naast wolken zijn ook stadspoorten en stadswallen te zien, die de grens vormden van stedelijk gebied, met zijn eigen regels, rechten en rechtspraak.

Cornelis Pronk (1691-1759) tekende in 1727 de Oude Oosterpoort te Hoorn. Beeld via Westfries Museum.

Naast de bruiklenen, toont het Westfries Museum ook werk uit de eigen collectie, verdeeld over twee thema’s: Westfriese Hoge Luchten, waarin jagende wolken boven het Westfriese landschap centraal staan en Stadspoorten van Hoorn. Hoorn kende immers vele stadspoorten, die zijn vastgelegd in schilderijen, prenten en tekeningen. Veel van die poorten zijn inmiddels verdwenen.

Tevens kun je in het museum het uit 1712 daterende ‘Gezicht op Hoorn’ zien, een stadsgezicht van Caspar van Wittel, dat onlangs is aangekocht. Van Wittel ontwikkelde zich in Italië onder de naam Caspare Vanvitelli tot een wereldberoemde schilder van panoramische stadsgezichten.

Caspar van Wittel (1653-1736) maakte in 1712 dit indrukwekkende Gezicht op Hoorn, dat recent door het Westfries Museum is aangeworven. Beeld via Westfries Museum.

Wie meer wil weten over de tentoonstelling, die tot 27 november 2022 duurt, kan hier terecht.

Auteur: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 31/07/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.