Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wel en wee van de Beverwijkse kweekschool

De Bisschoppelijke Kweekschool was in de vorige eeuw een van de voorname instituten van Beverwijk. Honderden onderwijzers kregen er een opleiding. Museum Kennemerland belicht in de nieuwe tentoonstelling ‘PA-driehoek, Burcht-vulkaan-oase’ het verleden van deze in 1984 vertrokken school.

Eerder dit jaar is het monumentale schoolgebouw, nu een appartementencomplex, fraai opgeknapt. Het kan weer jaren mee. Museum Kennemerland sluit daar mooi op aan met terugblik in de tijd: terug naar het jaar 1906 toen de kweekschool, met internaat, zich vestigde aan de Baanstraat. Het groeide uit tot een streng katholiek bolwerk, de burcht uit de titel van de tentoonstelling.

Ansichtkaart van het gebouwencomplex van de Bisschoppelijke Kweekschool Beverwijk gezien vanuit de Kees Delfsweg over de aspergevelden richting de school. links van het midden is de torenspits van de Wijkertoren zichtbaar, ca. 1925. Collectie Museum Kennemerland.

Vele Beverwijkers zullen zich nog levendig de ‘vulkanische uitbarsting’ in het cursusjaar 1969-1970 herinneren. Met de condoomrel, studentenopstand, bezetting en ontruiming door een ware politiemacht. Tussendoor kwam schrijver Jan Wolkers de studenten een hart onder de riem steken. Een en ander geheel passend in de democratiseringsgolf van toen. Dit roerige jaar komt uitgebreid aan bod.

In 1984 ging de school, inmiddels Pedagogische Academie (PA) geheten, dicht. Gelukkig bleef het hoofdgebouw zelf bestaan. Sindsdien heeft het een woonbestemming met 55 appartementen. Terwijl de binnenstad vanwege de stadsvernieuwing grotendeels op de schop ging, ontwikkelde de zogenoemde PA-driehoek zich tot een prachtige, historische en groene oase.

Een klaslokaal op de Bisschoppelijke kweekschool aan de Baanstraat, ca.1930. Collectie Museum Kennemerland.

Met hulp van het Onderwijsmuseum zijn de tentoonstellingsruimten van het museum schools ingericht. Er is flink wat filmmateriaal, van voor en na de bezetting. Te zien zijn ook gefilmde interviews met betrokkenen. Een blikvanger is een geïllustreerd dagboek van student Wim Peterse uit diens kweekschooltijd (1923). Verder zijn er lesboeken, agenda’s, foto’s en dergelijke, in bruikleen gegeven door oud-leerlingen en anderen.

De PA-tentoonstelling is helemaal compleet met een boekje, dat oud-gemeentesecretaris Jan de Wildt over de Bisschoppelijke Kweekschool schreef, een uitgave van Historisch Genootschap Midden-Kennemerland. Dat boekje bij een museumbezoek te koop. In de loop van de expositie zijn er lezingen en andere activiteiten, die verband houden met het onderwerp. Schrijfster Nelleke Noordervliet bijt op donderdag 21 november het spits af met een ‘opstandige lezing’ (aanmelden noodzakelijk, via de website van het museum).

APA studenten in demonstratieve optocht op weg van De Slof naar de PA op 1 december 1969. Archief Dagblad Kennemerland.

De tentoonstelling ‘PA-driehoek, Burcht-vulkaan-oase’ is vanaf zondag 10 november 2019 te zien in Museum Kennemerland, Noorderwijkweg 2a (hoek Westerhoutplein). Het museum is geopend op zaterdag, zondag en woensdag van 14 tot 17 uur. Toegangsprijs: € 5. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Tekst: Museum Kennemerland

Publicatiedatum: 04/11/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.