Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amstelveense Lesse naar COC Songfestival

Lesse is de Noord-Hollandse inzending van de 25e editie van het COC Songfestival, dat plaatsvindt op 9 november 2019 in Weert. De Amstelveense zanger stapt hiermee in een historie van roze liederen over vrijheid en jezelf kunnen zijn.

Roze liederen

Het COC Songfestival bestaat al sinds 1995, toen Henri in ’t Groen met het lied ‘Sorry dat ik besta’ een gevoelige snaar wist te raken. Het songfestival was toen nog een kleinschalig initiatief van een aantal vrijwilligers van COC Limburg, met een knipoog naar het populaire Eurovisie Songfestival. In ’t Groen bracht zijn lied, afkomstig uit Annie M.G. Schmidts musical ‘Foxtrot’, ten gehore in het Maastrichtse Kumulus Theater. De boodschap was duidelijk: er zijn te weinig roze liederen. In de muziekwereld bestond homoseksualiteit simpelweg niet.

Het festival groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een groot, jaarlijks terugkerend evenement. Langzaam trok het steeds meer deelnemers, bezoekers en media. Het COC Songfestival werd hét podium voor muziek waarin de liefde van man tot man en van vrouw tot vrouw bezongen wordt. Daarmee nam ook het maatschappelijk belang toe voor de LHBTI gemeenschap (Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Trans- en Intersekse personen). De liedjes waren vaak zelf geschreven en sloten aan bij de gevoelens en ervaringen van de bezoekers.

Nog steeds zet het COC Songfestival zich vanuit een creatief perspectief in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie. Het festival geeft getalenteerde artiesten een stem en creëert zo een breed aanbod aan muziek met een LHBTI thema. In 2019 vindt alweer de 25e editie van het songfestival plaats. Het is inmiddels een serieuze wedstrijd, waarmee vooral jong talent zichzelf op de kaart kan zetten. De winnaar ontvangt een mooie wisselbeker – en eeuwige roem natuurlijk. Naar eigen zeggen zijn er ‘geen verliezers’, het gaat immers om de boodschap.

Lesse’s nieuwste single Break Out is de Noord-Hollandse inzending voor het COC Songfestival. © Lesse.

Break Out

De inzending van Noord-Holland Noord voor de 25e editie van het COC Songfestival is de Amstelveense Lesse, die sinds drie jaar in Alkmaar woont. Met zijn single ‘Break Out’ wil Lesse het publiek en de jury van het COC Songfestival omverblazen. De derde single van de jonge, ambitieuze singer-songwriter past helemaal in zijn bescheiden oeuvre van 3 songs, die allemaal gaan over emancipatie, geloven in jezelf en je dromen najagen.

Break Out is een positieve popsong waarin Lesse de queer community oproept om hun plek in de wereld op te eisen. “So we’re gonna break out // Show your face and be loud // We’re going to make it // Mark the world as our stage!”, luidt het aanstekelijke refrein. Lesse zelf is verlegen en bescheiden, maar op het podium eist hij zijn plek op. Break Out is net zo: een afwisselende song met kwetsbare momenten en uitbundige expressie.

“Met dit lied wil ik laten zien dat het nog steeds knap lastig kan zijn om je stem te laten gelden en je identiteit te omarmen in een maatschappij die daar lang niet altijd op zit te wachten” vertelt Lesse. “Zelfs nu, nu we qua welvaart en vrijheid zoveel hebben verworven, worden mensen die afwijken van de norm nog veel te vaak gediscrimineerd. Break Out is een strijdlied: dit pikken we niet meer.”

© Lesse.

De single komt 8 november uit. Een dag voor het COC Songfestival, dat op 9 november zal worden georganiseerd in Theater de Munt in Weert. Tickets voor het COC Songfestival of de bijbehorende afterparty zijn te koop via het Munttheater. Meer informatie over het COC Songfestival is te vinden op de website.

Lesse heeft ook een eigen website en is te vinden op Spotify en Instagram.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries en Lesse (Hessel van Hoorn)

Publicatiedatum: 05/11/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.