Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wegens succes verlengd: tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’

Ruim 2700 bezoekers hebben inmiddels de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673' bezocht bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV). Om nog meer mensen de kans te geven de interactieve tentoonstelling te bekijken is deze verlengd tot en met 31 mei 2023, waarbij verschillende extra activiteiten worden georganiseerd. Zo kan je op vrijdag 12 mei tijdens een workshop paleografie oude handschriften en teksten leren ontcijferen.

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Münster gezamenlijk Nederland binnenvielen, toen bekend als de Republiek. Het jaar 1672 is dan ook de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. In Breukelen hebben de Franse soldaten veel schade aangericht. Vanaf 7 juli 2022 zullen bijzondere archiefstukken te zien zijn in de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’. Kom langs, zie en onderzoek wat er tijdens het Rampjaar in de regio gebeurde en ontdek zelf wat er in de ladekasten verborgen ligt.

De tentoonstelling is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken in de expositieruimte. Wegens succes is de tentoonstelling verlengd tot en met 31 mei 2023.

Workshop paleografie

De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. Het RHCVV organiseert op vrijdagmiddag 12 mei (14.30-16.30 uur) een gratis workshop paleografie waarin je leert deze oude handschriften te ontcijferen. Aanmelden voor de workshop kan via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl.

Educatief programma

Kinderen kunnen zelf met een speurtocht door de interactieve tentoonstelling lopen. Voor middelbare scholen heeft het RHCVV een onderwijsprogramma samengesteld, waarbij leerlingen aan de hand van opdrachten de tentoonstelling ontdekken, en een rondleiding krijgen door de archiefdepots. Interesse voor jouw klas? Neem dan contact op met educatie@rhcvechtenvenen.nl.

Boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673′

Bij de tentoonstelling heeft het RHCVV in samenwerking met Uitgeverij Waanders het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ uitgegeven. Aan de hand van zeventiende-eeuwse documenten en illustraties uit het archief van het RHCVV worden de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie beschreven, van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het boek (€ 13,50) is te koop bij het RHCVV, de lokale boekhandel en via de gangbare kanalen zoals bol.com.

Bezoekersinformatie tentoonstelling

De tentoonstelling is gratis te bezoeken t/m 31 mei 2023 (ma t/m vrij 09.00–17.00 uur, donderdagavond 18.00-20.30 uur) in het RHCVV, Schepersweg 6E, Breukelen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Stichtse Vecht en opgenomen in de programmering van het Platform Rampjaar Herdenking 1672-2022.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Publicatiedatum: 01/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.