Bijzonder is dat Nederlanders, voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van het museum, de grootste bezoekersgroep vormen: ruim 25% procent van het totaal (meer dan 10.000 Nederlanders in vier weken). De tweede grootste bezoekersgroep bestaat uit Amerikanen (bijna 12%), gevolgd door bezoekers uit Frankrijk (ruim 10%). Verder ontvangt het museum bezoekers uit de hele wereld. Naast het reguliere bezoek verwelkomde het museum sinds de heropening 342 leerlingen uit Amsterdam, 730 leerlingen uit de rest van het land en zelfs 150 leerlingen uit het buitenland.
Er zijn dagelijks voldoende tickets beschikbaar voor Museum Rembrandthuis, zowel via de website (rembrandthuis.nl) als bij de kassa. Het museum adviseert wel om een tijdslot te reserveren; dit geldt ook voor bezoekers met een Museumkaart of een Stadspas.
Het vernieuwde Museum Rembrandthuis
Op 18 maart heropende Museum Rembrandthuis na 4,5 maand dicht te zijn geweest voor een intensieve verbouwing. Het museum realiseerde onder de noemer ‘30% meer Rembrandt’ een aanzienlijke uitbreiding van ruimte, doordat personeelsruimte publieksruimte werd. Hierdoor kon het museum een etszolder, een epiloogruimte en een extra tentoonstellingszaal toevoegen. Ook is het verhaal over het leven en werk van Rembrandt meerstemmig gemaakt; in de nieuwe multimediatour volg je het verhaal vanuit het perspectief van meerdere personages en vanuit verschillende invalshoeken. De nadruk ligt niet meer alleen op Rembrandt als een van de grootste kunstenaars aller tijden, maar nu ook op zijn persoonlijke, vaak dramatische leven dat zich gedurende de 19 jaar in het riante huis aan de Jodenbreestraat afspeelde.
Rembrandt de Amsterdammer
Het museum heeft in de heropeningscampagne fors ingezet op het versterken met de band met Amsterdam. In het openingsweekend konden Amsterdammers het museum gratis bezoeken. Ook werkte Museum Rembrandthuis nauw samen met de buurt en met de zogenoemde ‘Rembrandtlocaties’ zoals de Oude Kerk, Huis de Pinto en De Waag; plekken waar Rembrandt een bijzondere band mee had.
Tekenkunst en Titus
Naast het vernieuwde woonhuis van Rembrandt opende op 18 maart 2023 ook de tentoonstelling Tekenkunst. 74 tekeningen van Rembrandt, Bol, Maes en anderen. The Peck Collection, Ackland Art Museum (USA). De weergaloze collectie tekeningen, verzameld door het echtpaar Dr. Sheldon en Dr. Leena Peck, is voor het eerst in Europa te zien. Te midden van de tekeningen is, in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte, Rembrandts beroemde portret van Titus uit 1655 te zien. Rembrandt maakte dit portret van zijn zoon in zijn atelier in het huidige Museum Rembrandthuis, toen zij daar beide woonden. Het schilderij is nu voor het eerst in 400 jaar weer thuis, als bruikleen van Museum Boijmans van Beuningen. Zowel de tentoonstelling Tekenkunst als het portret van Titus zijn nog tot en met 11 juni 2023 te zien in Museum Rembrandthuis.
Bron: Museum Rembrandthuis
Publicatiedatum: 02/05/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.