Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wees Moedig!

Je verzetten tegen onrecht vergt moed en kan zware gevolgen hebben. 80 jaar geleden stonden Willem, Coba en Joop op tegen de Jodenvervolging tijdens de Februaristaking van 1941. De drie Amsterdammers speelden een actieve rol in de enige massale protestactie tegen de vervolging die Europa gekend heeft. Ieder was moedig op zijn of haar manier, maar tegen welke prijs? En welke prijs betaalden hun dierbaren? Ontdek hun verhalen in de tentoonstelling Wees moedig! Drie Amsterdammers en de Februaristaking, te zien vanaf 17 februari in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

In de tentoonstelling kom je erachter welke rollen Willem, Coba en Joop speelden voor de staking, hoe ze hun overtuiging in de praktijk brachten en wat voor gevolgen dat had. Laat je meevoeren aan de hand van historische
foto’s en objecten die je aan mag raken, en bekijk originele brieven en documenten. Lees bijvoorbeeld de
briefjes die Joop uit de gevangenis naar zijn gezin smokkelde. Of bekijk de originele typemachine waarop Coba de stakingsoproep tikte: “STAAKT!! STAAKT!! STAAKT!! Leg het gehele Amsterdamse bedrijfsleven een dag plat (..) Dan zal de Duitse bezetting moeten inbinden. (..) Weest moedig!!!”.

Joop IJisberg (uit familiearchief). Joop IJisberg woont samen met Too en hun vier kinderen in Amsterdam. Hij is tramconducteur en lid van de CPN. Op een ochtend in februari zegt hij tegen Too: “Vandaag gaat het gebeuren.” Bij de tramremise roept hij collega’s op om niet uit te rijden. Hij stapt in rijdende trams. “Leg het werk neer, doe mee met de staking!”. De trams rijden niet meer, en zo weet heel Amsterdam dat er wordt gestaakt. Beeld: Verzetsmuseum.

Zelfstandig te bezoeken voor mensen met een beperking

Wees Moedig! is te beleven in drie talen: Nederlands, Engels en Nederlandse Gebarentaal. Zowel de introductievideo als de videotour van de tentoonstelling hebben een geïntegreerde doventolk. Voor blinden en slechtzienden is de tentoonstelling zelfstandig te bezoeken dankzij een audiotour, vloermarkeringen,
brailleteksten en voelobjecten. De integratie van al deze voorzieningen in een museumtentoonstelling is uniek in
Nederland. Zo biedt het Verzetsmuseum mensen met een auditieve of visuele beperking een optimale museale
beleving.

Tinie IJisberg (Marc Driessen). Beeld: Verzetsmuseum.

Nabestaanden aan het woord in de Wees Moedig!- podcast

Wees Moedig! vertelt verhalen over moed, gevangenschap en hoop en trekt het verleden door naar het heden. Wat hebben de kinderen en kleinkinderen van Willem, Coba en Joop meegekregen van het verzet van hun (groot)ouders? Hoe heeft de moed van een familielid hun levens beïnvloed? Ze vertellen je erover in de Wees Moedig!-podcast, een coproductie van het Verzetsmuseum en Het Parool.

Wees Moedig! vertelt verhalen over moed, gevangenschap en hoop en trekt het verleden door naar het heden.

Foto van Coba Veltman met groep vrouwen herstellingskamp Scatos in Göteborg, Zweden. Coba is de derde van links in witte bloes en overgooier. Beeld: Verzetsmuseum.

Het moderne verzetsverhaal van Nasrin Sotoudeh

Ook nu staan mensen op tegen onrecht. Daarom vertelt Wees Moedig! ook het verhaal van Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Nasrin verdedigde vrouwen die zich onder meer verzetten tegen de verplichte hoofddoek. De Iraanse autoriteiten arresteerden haar in 2019 en veroordeelde haar tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen. In de gevangenis mag ze weinig contact hebben met haar man en kinderen. Familie en vrienden vechten voor haar vrijheid.

Het Verzetsmuseum vraagt, samen met Amnesty International, aandacht voor Nasrins zaak. “Wij hopen dat er internationaal veel aandacht komt voor haar situatie, dat kan haar helpen”, zegt Liesbeth van der Horst, directeur
Verzetsmuseum Amsterdam. Je kunt Nasrins verhaal delen met de hashtag #FreeNasrin.

Bron: Verzetsmuseum Amsterdam

Publicatiedatum: 04/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.