Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Waterlooplein: ‘weemoed met ’n scheutje gein’

Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. Tot 5 april 2021 toont het Joods Cultureel Kwartier 'Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten', een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld.

Vele gezichten

Vanaf het ontstaan rond 1600 trok de buurt verschillende groepen immigranten, onder wie veel Portugese joden. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt en tijdens de asgrauwe jaren van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna was het een plek van onbeschrijfelijk leed. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw veranderde de buurt drastisch door de aanleg van de metro en de komst van het omstreden stadhuis-muziektheater.

De buurt blootgelegd

Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten vertelt verhalen uit deze vierhonderd jaar geschiedenis met foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten. Een bijzondere plaats hierin hebben de bodemvondsten. Ze werden gevonden in beerputten die, toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’, werden blootgelegd en vertellen veel over de mensen die hier woonden en werkten. Zo wordt een beeld geschetst van een buurt die niet meer bestaat.

Digitaal

Omdat alle musea tot 19 januari gesloten zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus, kun je deze maand ook digitaal genieten van de roemruchtige geschiedenis van het Waterlooplein. Goeie Ouwe Koeien ontwikkelde samen met het Joods Cultureel Kwartier een serie YouTube video’s over vroeger, nu en de toekomst. En als je toch even een luchtje wil scheppen, is er de Wandelroute Waterlooplein, begeleid door informatieve video’s over alle locaties waar je langskomt.

Praktisch

De tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten is te zien tot 5 april 2021 in het Joods Historisch Museum (JHM) aan de Nieuwe Amstelstraat te Amsterdam. Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen.

Bron: Joods Cultureel Kwartier
Omslagfoto: Uitgestalde koopwaar met spiegel, Amsterdam, 1949 – Emmy Andriesse. Collectie Joods Historisch Museum.

Publicatiedatum: 05/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.