
Dubieuze praktijken bij de antieke Olympische Spelen
Van de antieke Olympische spelen bestaat doorgaans een geïdealiseerd beeld van sportieve, fanatieke atleten die met elkaar streden voor de eer en een krans van bladeren. De realiteit is niet zo rooskleurig: oneerlijke praktijken waren een veelvoorkomend probleem. Ook toen speelden financiële belangen mee, werd er valsgespeeld en omgekocht. We kennen zelfs een papyrus waarin een omkoopafspraak op schrift werd gesteld! In deze lezing gaat universitair hoofddocent Sofie Remijsen in op deze lelijke kanten van de antieke sport, en zien we wat men onder valsspelen verstond, hoe atleten de regels probeerden te omzeilen en wat de organisatoren hiertegen probeerden te doen.
Locatie: Allard Pierson
Datum: 7 maart
Tijd: 15:00 – 16:00
Prijs: Vrij toegankelijk
Kijk hier voor meer informatie.

Een speerwerper en een scheidsrechter. Afbeelding op een zwartfigurige lekyth (oliefles) uit ca 490 v. Chr.
Rondleiding: Recht en Rechtvaardigheid in de Egyptische en Romeinse afdelingen
Op dinsdag 11 maart geven conservatoren René van Beek en Ben van den Bercken een korte inleiding bij twee objecten in de opstelling van het Allard Pierson.
René van Beek gaat in op de rechtvaardigheid in de Romeinse economie. In de vitrine bij de afdeling handel op de Romeinse afdeling ligt een basalten stenen gewicht uit de tweede eeuw na Christus met een interessante inscriptie die duidelijk maakt dat het gewicht een officiële geldigheid had gekregen van overheidswege. Wat betekent dit voor de handel en hoe zwaar weegt deze inscriptie? En wie is de man op wiens gezag dit is gebeurd?
Ben van den Bercken gaat in op een papyrus in het Egyptekabinet waarop een deel van het Oudegyptische dodenboek te vinden is. Dodenboeken werden vanaf het Nieuwe Rijk (1539-1077 v.Chr.) meegegeven in het graf en speelden in de Oudegyptische geloofsovertuiging een belangrijke rol in het bereiken van en verblijven in het hiernamaals. Aan de hand van het dodenboek van Somteus maken we kennis met dodenboeken en hun rol in recht en onrecht.
Locatie: Allard Pierson
Datum: 11 Maart 2025
Tijd: 14:00
Entree: Gratis (excl. museumticket)
Kijk hier voor meer informatie.
Recht in het Paleis op de Dam
Op 12 maart vertelt kunst- en cultuurhistorica Esther Uijtdehaage over het Paleis op de Dam in connectie met het thema van de Week van de Klassieken: recht en rechtvaardigheid. Het Paleis is oorspronkelijk gebouwd als stadhuis van Amsterdam en vrijwel het hele decoratieprogramma verwijst naar de klassieke oudheid.
Casper Porton geeft deze avond een korte inleiding op het thema klassieke bouwkunst. Voor wie wil, is er 19 maart nog een lezingenavond over de stadhuis- en paleisperiode en gaan we op 22 maart naar het Paleis voor een rondleiding o.l.v. paleiskenners Casper en Esther.
Locatie: Addisco Onderwijscentrum & online livestream
Datum: 12 Maart 2025
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Entree: Gratis
Kijk hier voor meer informatie.
Kijk voor het volledige programma op de website van de Week van de Klassieken.
Bron: Week van de Klassieken
Publicatiedatum: 06/03/2025
Vul deze informatie aan of geef een reactie.