
Een beeld van het leven in een razendsnel groeiende stad
De tentoonstelling neemt de bezoeker in acht thema’s mee in het dagelijkse leven van middeleeuws Amsterdam en laat zien hoe Amsterdammers hun stad lieten groeien, afspraken maakten over veiligheid en bestuur en voor elkaar zorgden. Aan de hand van bijzondere archiefstukken, zeldzame archeologische vondsten, animaties en een interactieve tijdlijn duikt de bezoeker in de wereld van de middeleeuwse Amsterdammers. En ziet hoe deze periode blijvende sporen heeft nagelaten in de stad en inspiratie biedt voor Amsterdam vandaag.

©De vogelvlucht kaart van Amsterdam in 1275 is gemaakt door archeologisch (3D) illustrator Mikko Kriek samen met archeologen van Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam.
Een Amsterdammer van de eerste generatie
Bijzonder in de tentoonstelling is de reconstructie van het gezicht van de oudst bekende Amsterdammer, gebaseerd op archeologische vondsten onder de Oude Kerk. Deze persoon overleed tussen 1150 en 1215 en behoorde dus tot de eerste generatie Amsterdammers. Recent onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd over het uiterlijk, het dieet en de gezondheid van deze oudst bekende Amsterdammer. De afdeling Monumenten en Archeologie heeft een gezichtsreconstructie laten maken door fysisch antropoloog Maja d’Hollosy. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen door te stemmen deze Amsterdammer een naam geven.

Het Tolprivilege van Amsterdam, 12 oktober 1275. Collectie Stadsarchief Amsterdam.
De tentoonstelling ‘De geboorte van de stad’ is van 7 maart t/m 6 juli 2025 te zien in het Stadsarchief Amsterdam. Ook verschijnt bij WBooks De geboorte van de stad – Op zoek naar middeleeuws Amsterdam, waarin historici en archeologen aan de hand van archiefstukken, archeologische vondsten en plekken in de huidige stad vertellen over deze weinig bekende periode in de Amsterdamse geschiedenis. Het ontstaan en de groei van Amsterdam tussen circa 1170 en 1578, het jaar van de Alteratie, wordt met verhalen over de stadsgenoten van toen op kleurrijke en persoonlijke manier inzichtelijk gemaakt. Zonder de clichés die er nog altijd bestaan over deze periode.

Het bijbehorende boek ‘De geboorte van de stad’. Foto: WBooks.
Bron: Stadsarchief Amsterdam en WBooks
Omslagfoto: Gedeelte van een piëta, beschadigd tijdens de Beeldenstorm in 1566, ca. 1450, maker onbekend. Collectie Amsterdam Museum.
Publicatiedatum: 07/03/2025
Vul deze informatie aan of geef een reactie.