Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Webexpositie: Piramiden in de polder

Onlangs overhandigde Heleen Peeters, documentaire fotograaf en beeldredacteur bij NRC Handelsblad, de resultaten van de foto-opdracht voor de Provinciale Atlas Noord-Holland aan het Noord-Hollands Archief. De in totaal 41 foto’s die zij in 2020 en 2021 in het kader van de opdracht ‘Piramiden in de Polder’ van karakteristieke stolpboerderijen in Noord-Holland maakte, zijn nu te zien in een webexpo op de website en in de beeldbank van het Noord-Hollands Archief.

Heleen Peeters legde voor de Provinciale Atlas de karakteristieke stolpboerderijen vast

In 2020 kreeg fotograaf Heleen Peters in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht van NHA en provincie Noord-Holland de opdracht om een karakteristiek element van het Noord-Hollands landschap vast te leggen. Een element wat door leegstand, verwaarlozing, brand en sloop geleidelijk aan het verdwijnen is: de stolpboerderijen. Maar ze moest niet alleen de uiterlijke vorm vastleggen, maar juist ook hoe deze gebouwen worden gebruikt, en er van binnen uitzien.

Bekijk nu de webexpo met een selectie van de 41 foto’s die Heleen Peeters in 2020 en 2021 heeft gemaakt en lees in een kijkje achter de schermen meer over de bewoongeschiedenis.

De provincie Noord-Holland zet zich al langer in om herbestemming van deze piramides van de polder te stimuleren. Zo is er een stolpenwaarderingskaart opgesteld waarin de cultuurhistorische waarde van alle stolpen in de provincie wordt geïnventariseerd en uitgedragen. Hoe meer kennis en waardering er is voor de stolpen hoe groter de inspanning van gemeenten en eigenaren om deze unieke gebouwen te behouden voor de toekomst.

Stolpboerderij. Huidig gebruik: woning (in renovatie na brandschade). Fotograaf Heleen Peeters, , Inventarisnummer

Meer informatie over de stolpenstructuren in Noord-Holland is hier te vinden. Lees hier meer over de documentaire foto-opdrachten van de Provincie Noord-Holland. De hele reeks van Heleen Peeters kun je in de beeldbank van het Noord-Hollands Archief bekijken.

Omslagfoto: Directeur Lieuwe Zoodsma en fotograaf Heleen Peters.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 17/08/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.