Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wandelen langs oorlogshistorie in Purmerend

Eén van de activiteiten die het Waterlands Archief dit jaar ontwikkelt in het kader van 75 jaar vrijheid, is een digitale wandelroute. De wandelroute voert langs negentien locaties in het centrum van Purmerend, die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog.

De wandelroute kent negentien punten, verspreid over circa 2 kilometer. Deze plekken vertellen niet alleen over de grote gebeurtenissen in de periode 1940-1945, maar ook de kleinere ‘verhalen’. De route begint en eindigt op de Kaasmarkt bij het Purmerends Museum, dat als stadhuis in de oorlog een grote rol speelde. In de route wordt ingegaan op de burgemeesters die aan het roer stonden in de stad. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld de onderduikgeschiedenis van de Joodse broers Meijer en Simon van der Sluis, de NSB in de stad, het verzet en hun daden, de rol van bijzondere gebouwen zoals De Doele, Villa Clementine en Villa Houtheuvel, de gaarkeuken en beide ziekenhuizen. Maar ook de bevrijding en het herdenken van de oorlog komen aan bod.

Villa Clementine in Purmerend. Collectie Waterlands Archief.

De wandelroute Tweede Wereldoorlog in centrum Purmerend is te vinden op de website Waterland op de Kaart, onder Wandel- en fietsroutes. De route kan ook met de mobiel worden gelopen en is voorzien van een plattegrond. Wie (nog) meer wil weten over de oorlog in Purmerend kan op dezelfde website ook kijken bij het thema Tweede Wereldoorlog in Purmerend, waarin tientallen bronnen zijn opgenomen.

Bron: Waterlands Archief

Publicatiedatum: 29/06/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.