Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Vrouwen van Amsterdam Nieuw-West

Aan de hand van een fototentoonstelling laat het Amsterdam Museum zien welke rol vrouwen in Amsterdam Nieuw West spelen.

In deze expositie kunnen bezoekers aan de hand van meer dan honderd foto’s kennis maken met allerlei soorten vrouwen, die zorgen dat dit deel van Amsterdam bruist. Van senioren die hier al veertig jaar wonen tot aan de jeugd, van koks tot boerinnen, van ballerina’s tot voetballers.

De eerste bewoonsters van het stadsdeel hebben zich altijd ingezet voor emancipatie en vrouwenrechten. ‘Internationale Vrouwendag werd hier groots gevierd,’ vertelt een vrouw van de Energieke Senioren Amsterdam. Voetbalclub SV Nieuw Sloten vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. ‘Onze club is net zo divers als Nieuw-West zelf,’ zegt de aanvoerder van een team. ‘Voor ons maakt het niet uit op wie je valt, welke kleur je hebt of wat je religie is. Als je maar kan voetballen.’

Vrouwen van Nieuw-West: ballerina’s. Foto: Willemieke Kars (c) Amsterdam Museum.

In vrouwencentrum Nisa for Nisa, wat ‘vrouwen voor vrouwen’ betekent, kunnen puberende tieners van migrantenouders praten over gevoelige thema’s als seksualiteit en intimiteit. En de vrouwen van De Wilde Chefs koken elke donderdagavond voor hun buurt. ‘Door het samen koken voor de buurt heb ik gemerkt dat er veel eenzaamheid is,’ vertelt een van de koks. ‘We proberen de mensen weer samen te brengen en met elkaar te verbinden via eten.’

Vrouwen van Nieuw-West: Voetbalmeiden. Foto: Willemieke Kars (c) Amsterdam Museum.

De fototentoonstelling in het Amsterdam Museum is te zien van vrijdag 10 juli tot en met 27 september 2020. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Amsterdam Museum.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 08/07/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.